Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Löfvenregeringens rättsosäkra politik knuffar runt flyktingar som vore de spelpjäser

Vid midnatt idag genomfördes id-krav på alla färjor, tåg och bussar in i Sverige. Många av dem som tvingats fly från krig och terror har inga giltiga id-handlingar.

För alla dem blir det nu ännu farligare att resa in i Sverige för att söka asyl. Alternativet som kvarstår är att anlita människosmugglare och riskera livet på osäkra gummibåtar eller i trånga lastutrymmen.

Id-kraven drabbar också tiotusentals tågresenärer, många av dem pendlare. Åtgärderna kommer medföra stora förseningar. Transportörerna varnar för att pendlingstiden kan tredubblas.

Öresundsinstitutet räknar med en kostnad för samhället på 1,6 miljoner – per dag. Id-kravet kommer skapa ”den största krisen för Öresundsregionen någonsin”, enligt institutets vd Johan Wessman.

Regeringen har dessutom frångått den grundlagsstadgade principen att all lagstiftning ska föregås av en noggrann beredning. Remisstiden har varit så kort att viktiga instanser tvingats lämna sina remissvar på telefon - eller i värsta fall inte hunnit yttra sig alls.

Kritiken från myndigheter har inte låtit vänta på sig. Lagrådet, JK, Migrationsverket, SKL, Kammarrätten och Polisen är några exempel på remissinstanser som varit kritiska. Även FN-organet UNHCR uttryckte nyligen att de följer utvecklingen med ”stigande oro”.

Nu inför land efter land i EU nya gränshinder. Resultatet av denna cyniska samordning blir att människor knuffas runt som spelpjäser mellan olika länder, där de sannolikt till slut hamnar i Turkiet, ett land vars myndigheter nyligen fått skarp kritik från Amnesty för att misshandla flyktingar och skicka tillbaka dem till kriget.

Centerpartiet inser att det behövs effektiva åtgärder för att lösa krisen, men det betyder inte att vi kastar alla våra principer om öppenhet och medmänsklighet överbord. Att resa hinder som stänger ute människor på flykt och äventyrar tillväxt och jobb får aldrig bli Sveriges svar på de utmaningar vi står inför.

Johanna Jönsson (C), migrationspolitisk talesperson

Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel