Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ljungqvist (M): Det finns en mycket stor risk att detta kommer att innebära en successiv nedmontering av skolan i Falu kommun

Medborgardialog är en viktig komponent vid större förändringar i en kommun. I den pågående skolstrukturutredningen har det hållits sådana dialoger med intresseorganisationer som representerar följande större byar med omnejd: Grycksbo, Bjursås, Enviken, Svärdsjö, Sundborn, Vika samt Aspeboda.

I Falu stad där minst två tredjedelar av vårdnadshavarna befinner sig är medborgardialog mycket svårare. Vår plan var att kalla till stormöten i våra större skolor, exempelvis Hälsingbergsskolan, Britsarvsskolan samt Västra skolan. Den typ av sammankomster är inte möjliga i dagsläget. Därför kallade ansvariga tjänstemän till en presskonferens där samma information presenterades som har presenterats vid dialogerna på landsbygden. Vårdnadshavare och skolbarn i staden påverkas i lika hög grad som landsbygden av utredningen och utfallet av de beslut som kommer att fattas. Därför är det självklart att även de ska erbjudas delaktighet och få tillgång till information.

Presskonferensen har medvetet, eller omedvetet, missförståtts av den politiska oppositionen som ett sätt att föregå beslutsprocessen. Det råder dock inget missförstånd kring att oppositionen föregår beslutsprocessen när man lämnar in motioner angående vad vi bör göra med olika byskolor, vilket man gjorde till fullmäktige för någon vecka sedan. Utredningen, som presenteras för nämnden i juni, kommer att föreslå satsningar och förändringar som är nödvändiga för att kunna göra dessa satsningar. Det är ingen hemlighet, det är själva syftet med utredningen.

Under många år har skolan tvingats lägga allt större resurser på fastighetsskötsel och underhåll, transporter, kost, städning och administration gentemot myndigheter. Detta är resurser som vi har en mycket stark vilja att istället lägga på lärare, andra kritiska kompetenser och attraktiva lärmiljöer.

Ännu värre är att skolan inte haft möjligheterna att möta medborgarnas behov av förskola och grundskola där kommunen faktiskt växer. Orsaken är att vi sitter fast i en struktur som speglar Falun (och Sverige) som det såg ut i mitten på förra seklet. Att lyfta denna fråga är politiskt känsligt, men det måste göras om vi ska ha en rimlig möjlighet att långsiktigt lyckas med vårt uppdrag.

Så till alla vårdnadshavare, lärare och annan viktig personal (inklusive fackförbund) samt medborgare/skattebetalare. Denna gång är det på riktigt. Om den här processen skjuts ned av politisk pajkastning och kortsiktig populism så kommer ingen att våga röra denna fråga inom överskådlig framtid. Det finns en mycket stor risk att detta kommer att innebära en successiv nedmontering av skolan i Falu kommun. En sådan utveckling kommer inte att kunna vändas med mera pengar som inte existerar.

Besluten presenteras i höst, för denna och framtida generationers skull.

Björn Ljungqvist (M)

Ordförande Barn- och Utbildningsnämnden Falu kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel