Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Liljeglöd (V): Djupt problematiskt att genomföra ett budgetfullmäktige där halva delen inte är tänkta till att medverka

Vi närmar oss det som under normala omständigheter skulle ha varit ett av årets politiska höjdpunkter, budgetfullmäktige. Men i år är inget vanligt år, coronapandemin slår mot världen med full kraft och vi är varken i början eller i slutet av den kris som följer i dess spår. Partierna har frivilligt gjort en överenskommelse om att halvera antalet ledamöter för att minska risken till att bidra med ytterligare smittspridning och för att hålla nere mötenas längd har ärende där stor politisk oenighet råder skjutits på framtiden.

I juni ska budget för 2021–2023 antas. Anledningen till att just detta möte brukar ses som en högtid, beror på att det är där och då, som de största politiska skillnaderna blir synliga, när varje parti målar sin politiska karta med siffror, i den intensiva politiska debatten.

Vänsterpartiet menar att det vore djupt problematiskt ur ett demokratiskt perspektiv att genomföra ett budgetfullmäktige där halva delen av Faluns folkvalda inte är tänkta till att medverka. Ytterligare en aspekt som gör att budgetfullmäktige i juni är olämpligt, är det otroligt osäkra ekonomiska läget, vi vet ingenting om de underlag vi bygger budgeten på verkligen går att lita på. I bästa fall blir det ett skott från höften, men det bygger på gissningar så vilda och fyllda av osäkerhet att de knappast kan fungera som riktmärke åt kommunens nämnder och förvaltningar.

Vänsterpartiet i Falun kommer därför begära att Falu kommuns budgetbeslut hänskjuts till hösten. Både för demokratins skull, men framför allt för att kunna lägga all politisk kraft på att leda kommunen genom den här krisen. För det krävs tålamod, mod att invänta att ta beslut först när vi vet nästa års förutsättningar mera säkert.

Patrik Liljeglöd

Gruppledare Vänsterpartiet Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel