Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Liberalerna i Dalarna kommer att vara en vakthund för varje barns trygghet

Sverige är inte så bra på att skydda barn som vi vill tro. Därför har Liberalerna krävt ett tydligt nationellt ledarskap för att stoppa våld, förtryck och övergrepp mot barn. Nu ska regeringen utarbeta en nationell strategi för att bekämpa våld mot barn.

Den här våren har vi alla berörts djupt av det som drabbade treåriga Esmeralda, ”Lilla hjärtat”. Hon sveks totalt av samhället och berövades livet när hon inte fick bo kvar i sitt familjehem.

Sverige var först med att införa en lag mot aga för 40 år sedan. Det ledde till en förbättring för barnen men nu måste staten agera kraftfullt för att stoppa våldet som fortfarande drabbar barn. Liberalerna har arbetat intensivt för att stärka lagstiftningen så att den på riktigt skyddar våra allra mest utsatta barn. Vi liberaler vägrar acceptera att så många barn och unga drabbas av olika former av hot och våld.

Politiken jobbar idag i stuprör. Ett av de första kraven som Nyamko Sabuni hade som ny partiledare var en nationell strategi för att bekämpa våld mot barn. Den gäller ett helhetsgrepp mot vuxnas våld mot barn men också mot de övergrepp och rån där barn utsätts av andra barn. Äntligen har nu regeringen lyssnat på Liberalerna och ska utarbeta en sådan strategi. 

Det räcker nämligen inte med enskilda lagskärpningar och projekt. De allra mest utsatta barnen faller ändå mellan stolarna och glöms bort när departement och myndigheter jobbar i stuprör och utan ett tydligt barnrättsperspektiv.

Strategin som Liberalerna förespråkar ska omfatta all den våldsutsatthet barn riskerar att utsättas för i hemmet, i skolan, på nätet, på institutioner, i bostadsområdet och på allmän plats. Utsatta barns stöd måste stärkas och bli likvärdigt i hela landet. På grund av hedersförtryckets särskilda aspekter behöver strategin också ha ett tydligt fokus på barn som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. 

Inga utsatta barn ska vara utlämnade till eldsjälar och välvilliga myndighetspersoner. Politiken måste ta ansvar och göra allt som står i dennes makt för att säkerställa att varje utsatt barn ska ha tillgång till trygga uppväxtvillkor och sina grundläggande fri- och rättigheter. 

Liberalerna i Dalarna kommer att vara en vakthund för varje barns trygghet. Den som hotar eller slår ett barn ska mötas av samhällets fulla motstånd. Frihet och trygghet går hand i hand. Och att investera i våra barn är den viktigaste investeringen för framtiden!

Juno Blom (L), partisekreterare och barnrättspolitisk talesperson

Monica Lundin (L), förbundsordförande Liberalerna Dalarna

Jessica Hellström (L), ordförande Liberala kvinnor Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel