Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Liberalerna: En lagändring måste till

Annons

Föräldraskap är på livstid, men föräldrars förpliktelser måste få en gräns.

För något år sedan dömdes en man till fängelse efter flera års hot och misshandel av sin åldrade mor. Han drog i ratten och klämde på hennes ögon medan hon körde bil, sparkade sönder framrutan, drog tussar ur hennes hår, bet, slog och hotade att mörda henne.

En sjuk äldre man väcktes av sin son och fick omfattande frakturer i ‪ansiktet. Sonen dömdes till fängelse för grov misshandel.

Dessa söner ärver sina föräldrar den dag de dör – så ser svensk lagstiftning ut. Varje år söker mer än 2000 äldre personer stöd hos Brottsofferjouren. Förövarna är ofta nära anhöriga, ibland offrens barn. Sköra människor plågas och misshandlas.

Den som uppsåtligen dödar sin förälder blir arvlös, men försök till mord eller anstiftan till mordförsök inkluderas inte. En förälder kan inte heller göra sitt barn arvslöst efter grovt bedrägeri, grov fridskränkning eller åratal av hot och misshandel. Med andra ord kan brottsoffer tvingas låta stora delar av sina ägodelar och älskade föremål tillfalla sin värsta plågoande.

Det duger inte. Vi borde inte automatiskt ärva en människa vi plågat. I Danmark kan en utsatt människa yrka i domstol att en bröstarvinge ska fråndömas sin arvsrätt, efter mordförsök, misshandel eller kränkande gärningar mot arvlåtaren. Även i Norge kan bröstarvingar göras arvlösa, om de dömts för brott eller på ett oskäligt sätt vägrat hjälpa arvlåtaren. Man ärver då inte den människa man plågat.

Vi liberaler vill ändra svensk lag. Vi vill att förverkanderegeln i Ärvdabalkens 15 kap. 1§ utvidgas, så att den som försöker mörda någon förverkar sin rätt till arv. Dessutom vill vi att den som begår upprepade eller grova brott mot någon annan ska förlora rätten att ärva sitt brottsoffer, om arvlåtaren kräver detta.

Om våra närmaste vill oss illa och skadar oss måste vi helt enkelt få skydd – ibland till och med efter vår egen död.

Johan Pehrson (L)

Riksdagsledamot, rättspolitisk talesperson

Lina Nordquist (L)

Riksdagsledamot, socialpolitisk talesperson

Anna Eling

Ordförande, Liberalerna Hedemora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel