Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Liberala kvinnor: Debatten behöver handla mer om alla de som varje dag utnyttjas

Stockholmspolisens operation Torsk har fått stor uppmärksamhet i hela landet. Som liberala feminister gläds vi stort över att en överväldigande majoritet av befolkningen i Sverige idag tycks se sexköp som oacceptabelt. Det kan vi tacka den svenska sexköpslagen för.

Vi är stolta över att Sverige var det första land i världen som år 1999 valde att kriminalisera köp av sexuella tjänster men inte försäljning. Lagen valde att, äntligen, förflytta fokus från de som säljer till de som köper. Sedan lagen infördes har sexköpen gått ner i Sverige och polisen vittnar om att sexköplagstiftningen är deras främsta verktyg för att komma åt prostitution och människohandel. Allt fler länder väljer att följa Sveriges exempel och instifta liknande lagar.

Situationen i de länder som har valt motsatt väg avskräcker. Tyskland, som år 2002 valde att legalisera och reglera sexköp, beräknas ha 400 000 som säljer sex och mer än 1,2 miljoner sexköp per dygn. Inför lagens införande argumenterades för prostitution som ett yrke bland andra där kvinnorna skulle få sociala rättigheter och pension. Men det tyska exemplet visar med all tydlighet att den bilden är helt fel. Av hundratusentals i prostitution (många uppskattar den verkliga siffran till 600 000 snarare än 400 000) så är det ett fyrtiotal som har valt att registrera sig och få sociala rättigheter.

På de många bordellerna är 98 procent av dem som arbetar från andra, oftast betydligt fattigare, länder. 80 mord har skett på prostituerade sedan lagen infördes. I Sverige är motsvarande siffra 0. Prostitution leder till ett allvarligt kränkande av individens grundläggande fri- och rättigheter.

Vi vet sedan tidigare forskning att de som exploateras i prostitution ofta har en historia av sexuella övergrepp. Polisen beskriver hur kvinnorna de möter kommer från extremt utsatta förhållanden och har få valmöjligheter. Sexköpslagen har förändrat vår syn på sexköp. Men det är dags att göra mer. Framförallt måste vi göra mycket mer för de utsatta. Det krävs aktiva insatser och resurser i kombination med skärpt lagstiftning. Samarbetet för att komma åt prostitution och människohandel behöver vara gränsöverskridande och vi måste fortsatt jobba för att fler länder kriminaliserar att köpa sex.

Därför kräver vi Liberala Kvinnor att:

• Polisen ges större resurser att utreda sexköp.

• Straffvärdet för sexköp höjs.

• Brottsofferstatus ges till den som fastnat i prostitution.

• Stödet till brottsoffren förbättras.

• Sexköpslagen fortsätter att spridas och att sexköp bekämpas genom EU och internationella konventioner.

Vi är glada över den upprördhet som sexköp väcker. Men debatten behöver handla mer om alla de som varje dag utnyttjas och utsätts för övergrepp i sexindustrin.

Jessica Hellström

Distriktsordförande Liberala Kvinnor Dalarna

Cecilia Elving

Ordförande Liberala Kvinnor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel