Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Leon (L): Vi måste ha en fungerande nation och ekonomi

Konjunkturinstitutets visar att utfallet av covid-19 kommer slå betydligt hårdare mot svensk ekonomi än vad som tidigare befarats. Den globala ekonomin utvecklas sämre än väntat och runtom i världen inträffar en inbromsning av historiskt slag.

Flera åtgärder är vidtagna för att rädda liv, jobb och företag. Vi behöver dock påbörja åtgärder för att återstarta den svenska ekonomin.

Vi föreslår att:

Låta de statliga bolagen investera. Liberalerna är beredda att tillfälligt sänkta avkastningskraven på bolagen för att frigöra medel så att investeringar kan ske här och nu.

 Genomför myndigheternas planerade investeringar nu. Statliga myndigheter bör nu snabbt ta fram aktivitetsplaner för investeringar som kan initieras under de närmaste 2-3 åren.

 Bygg infrastruktur för en ny tid. Det behövs bättre vägar och järnvägar om Sverige ska fortsätta att vara en attraktiv och dynamisk plats trots våra geografiska förutsättningar.

 Säkra tillgången till bostäder där jobben finns. Bostadsbrist och trångboddhet ska bekämpas samtidigt som fler ska kunna äga sitt boende.

 Säkra svensk beredskap. Vi behöver rusta vårt militära och civila försvar så att vårt land bättre kan hantera framtidens utmaningar.

 Investera för klimatet. Utsläppen av växthusgas behöver minskas kraftigt samtidigt som ekonomin står stark.

Nu står vi inför ett vägskäl. Hur vill vi möta krisen? Med hoppfullhet eller med rädsla? Med samarbete eller isolering? Med solidaritet eller egoism? För oss liberaler är svaret självklart. Ljusare tider väntar.

{element_2}

Jimmy Leon Ordförande Liberalerna Orsa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel