Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ledarskapet i Borlänge kommuns skolor är tyvärr auktoritärt och gammalmodigt

Jag reser upp från Malmö till Borlänge på en intervju för ett arbete som pedagog vid en mindre skola i staden. Intervjun går bra. Ett par veckor senare ringer rektorn vid den lilla skolan och erbjuder mig jobbet. Jag tackar ja och rektorn frågar om jag kan börja inom en vecka. Jag svarar ja, flyttar ur min lägenhet och magasinerar möblerna på ett lager i Malmö. Rektorn lovar att hjälpa till med boende. Jag får hyra en etta under de första tre veckorna, sedan är det stopp, lägenheten säljs. Via en kollega får jag hyra en lägenhet i andra hand under en månad. Sedan är det stopp. Rektorn har inget att erbjuda. Jag blir bostadslös och tvingas att säga upp min anställning. Har nu ingenstans att ta vägen och reser till vänner i Ligurien.

Så finner jag ett boende i Borlänge en månad senare, meddelar kommunen att jag finns tillgänglig för det jobb jag tvingades lämna på grund av bostadsbrist. Min tidigare tjänst finns nu utlyst. Jag söker tjänsten. Den tillsätts av Borlänge kommun med två obehöriga personer. Jag söker så mängder av rektors- och biträdande rektorstjänster i Borlänge kommun. Med utbildning och erfarenhet, bland annat av att ha startat en helt ny skola och som rektor haft ansvar för 450 elever och 60 lärare.

Jag kontaktar utbildningscheferna i Borlänge kommun. Får träffa dem för ett samtal. Får inga konkreta svar på varför jag är ointressant. Jag frågar dem om Borlänge kommuns ledord. De funderar båda två för en stund och så småningom kan de tillsammans redogöra för dem. Jag kontaktar en av de fackliga organisationerna för lärare och får träffa en ombudsman.

Jag ställer en rak fråga. – Vad är det som gör att ni inte agerar när kommunen anställer obehöriga på en pedagogtjänst trots att det finns behöriga sökande? Har det något att göra med att personen inte tillhör er fackliga organisation? Jag får inget svar.

Mina erfarenheter av bruksstaden Borlänge är tyvärr mycket dåliga. Ledarskapet i skolan är mycket auktoritärt och gammalmodigt. Jag ställde upp med en veckas varsel för ett arbete vid en av stadens skolor och blev lovad hjälp med bostad. Så blev det dock inte och behandlingen av rektor och fackliga organisationer förvånar mig mycket.

Skolan i bruksstaden behöver få in nytänkande, i dag är det min erfarenhet av att när man rekryterar ledare till skolan sker det allt för ofta internt.

När det gäller bruksstadens ledord som bland annat är "Borlänge! Trevligt Folk!", bör dessa ses över och innehålla något – inte bara vara ord, ord utan betydelse.

Håkan Carlberg

Före detta rektor, vd, regionchef

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel