Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Låt stiftelsen Idre Fjäll gå i konkurs

Ett tidigare ekonomiskt svagt presterande Idre Fjäll i stiftelseform har inte klarat de senaste nya påfrestningarna och konsekvenserna av Corona-pandemin. I princip samtliga medarbetare har varslats.

Idre Fjäll saknar pengar för fortsatt drift och vissa investeringar och måste få ett kapitaltillskott på 100 miljoner kronor för att överleva. Detta enligt ledningen för bolaget som också framhåller att det framtida Idre Fjäll ska drivas med en mycket reducerad personalstyrka.

Idre Fjäll vill nu att Älvdalens kommun ska gå in som borgensman mot banken för ett lån på 100 miljoner kronor. Banken kommer naturligtvis – utöver borgensåttagande – också ställa nya krav på amortering av befintliga lån.

Älvdalens kommun bör med styrka säga nej till att gå in som borgensman för 100 miljoner kronor.

Förslaget är ju att nuvarande ledning och styrelse ska driva verksamheten vidare efter kapitaltillskottet.

Nuvarande ledning och styrelse har också bevisat sin oförmåga att generera vinster och därmed klara nuvarande kris. För bygden, kommunen och framtida verksamheter är den bästa lösningen att Idre Fjäll försätts i konkurs och att därmed Älvdalens kommun slipper att gå in som borgensman och riskera att utöka sin skuldbörda från 800 till 900 miljoner kronor.

Skiftet från att ha varit i stiftelseform till aktiebolagsform innebär efter konkursen att nya krafter och ny kompetens tillförs. Idre Fjäll kan ta nya utmaningar med tillförsikt, kraft och ny energi.

Allan Pettersson

Före detta styrelsemedlem Idre Fjäll i Idre

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel