Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Låt oss ta Falun in i jämlikhetens tid – 2 000 kronor mer i lön till de som arbetar i välfärden

Det är dags att betala välfärdens pris. Om inte förr, så nu, har coronapandemin gjort det tydligt att välfärden är oumbärlig för samhället. Om inte välfärden fungerar, gör inte övriga samhället det heller.

För vilka andra arbeten skulle utföras om inte:

► Vårdbiträdet, undersköterskan, omsorgsassistenten, sjuksköterskan med flera såg om din mor eller far på ålderns höst, eller ditt barn med särskilda behov?

► Barnskötaren och förskolepersonalen tog hand om dina barn då du arbetar?

► Lärarna tog hand om dina barns utbildning?

Med tanke på dessa yrkesgruppers reella värde för vårt samhälle, är det anmärkningsvärt att flera av dessa arbeten är bland de lägst betalda.

Jämför man snittlönen för en utbildad undersköterska med en utbildad snickare eller byggnadsarbetare så kan vi konstatera att de sistnämnda yrkesgrupperna i snitt har runt 7 000 kronor mer i lön än undersköterskan som arbetar i välfärdens tjänst.

Med det menar vi inte att vare sig snickaren eller byggnadsarbetaren skulle vara för högt avlönad, utan att arbete i välfärden värderas för lågt och har gjort det länge.

Vänsterpartiet Falun har lämnat in ett förslag till budget för 2022–2024. Där menar vi att en riktad lönesatsning för 2 700 medarbetare inom vård, omsorg och skola är nödvändig. Satsningen innebär 2 000 kr/mån utöver avtalad löneökning för välfärdens arbetare.

Satsningen innebär 2 000 kr/mån utöver avtalad löneökning för välfärdens arbetare.

Det är ett pris vi måste vara beredda att betala och det gör vi gemensamt. Vänsterpartiet aviserar en skattehöjning på 66 öre, som oavkortat avsätts till höjda löner i välfärden. Höjda löner till priset av 198 kronor i månaden för den som har en inkomst på 30 000 i månaden.

Det är inte att ta ansvar att konstatera att välfärdens arbetare är underbetalda och vara ledsen över det. Att ta ansvar är att se det och göra något åt det. Det är inte bara en fråga om anständighet utan kommer även vara avgörande för välfärdens framtid.

Låt oss ta Falun in i jämlikhetens tid och betala lön efter deras rätta värde! Som sagt – det är dags att betala välfärdens pris.

Patrik Liljeglöd (V), gruppledare Vänsterpartiet Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel