Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Låt oss skapa förutsättningar för en attraktiv kommun – och tack för ett friskt och trevligt debattklimat

 
Vindkraft på Ripfjället
Visa alla artiklar

SLUTREPLIK: Tack till föreningen Nej till vindkraft på Ripfjället för er replik (19/10) på min debattartikel den 8 oktober.

Det är viktigt med en helhetssyn där det mesta hänger samman. Ni tar upp folkomröstningen om euron och menar att siffrorna är jämförbara med omröstningen om Ripfjället. Jag håller inte med om det. Omröstningen om euron hade över 82 procents valdeltagande. Dessutom var min poäng att folkomröstningar enbart är rådgivande eftersom det är de folkvalda politikerna som måste ta ett helhetsansvar och göra en sammantagen bedömning av förutsättningarna i varje enskild situation.

Runt omkring oss pågår omställningen mot ett hållbart samhälle där industrin och energibranschen satsar stort på fossilfrihet, inte minst för att skapa ett konkurrenskraftigt näringsliv som gynnar hela Sverige. För att lyckas krävs mer el. Här behöver alla kommuner och regioner ta ansvar för den utvecklingen och inte sitta med armarna i kors och leva på gamla meriter. Alla måste bidra, inte minst vår region där behovet av ny elproduktion är så stort.

Det unika med vindparken på Ripfjället är att den byggs på kommunens egen mark, vilket ger ett stort lokalt mervärde. Kommunens arrendeinkomst beror inte på om vindparken går med vinst eller inte. Inkomsten baseras på alla inkomster från elproduktionen. Det är inga konstigheter och står att läsa i det arrendeavtal som finns allmänt tillgängligt på kommunens hemsida.

Jag vill utveckla mina tre punkter för en bra kommun att bo i:

Näringslivsutveckling. För att näringslivet ska utvecklas krävs el och ett stabilt och tillförlitligt elnät. Genom vindkraftens produktion och de nätavgifter vindkraften betalar bidrar vindkraften både med mer kraftflyt och nätavgifter. Detta bidrar till investeringar i stabila elnät med hög kapacitet. Vindkraften bidrar definitivt med förutsättningar för näringslivsutveckling.

Hållbarhet. FN har definierat 17 globala mål för hållbar utveckling. Mål 7 anger ”hållbar energi för alla”. Mål 7 är att säkerställa att alla har tillgång till tillförlitlig, hållbar och modern energi till en överkomlig kostnad. Vindkraft bidrar till att uppnå hållbarhetsmålet!

God kommunekonomi. En attraktiv kommun för oss att bo i och för våra gästande turister är mycket viktigt. Förutsättningar för detta är bland annat att det finns ett rikt utbud på service och samtidigt ett trovärdigt grönt fotavtryck. Då behövs både investeringar i grön energi som vind- och solkraft och en enhetlig kommunal miljöprofil. Det kan handla om satsningar på solenergi, hydrogenstationer, välutbyggd elbilsladdning och mycket mer. Allt detta kräver bland annat en god kommunekonomi och en god näringslivsutveckling med ett bra företagsklimat. Vindkraft på Ripfjället skulle vara en viktig bidragsgivare.

Jag vill tacka alla intresserade av vindkraft på både ja- och nej-sidan. Jag har upplevt ett friskt och trevligt debattklimat bland alla jag mött sedan jag flyttade tillbaka hit i somras.

Kurt Olsson, elkraftingenjör, civilekonom och hemvändare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel