Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt nya EBO-lagen gälla i hela Borlänge

Enligt EBO-lagen har den asylsökande kunnat ordna ett eget boende med bibehållen ersättning. Denna möjlighet har medfört att många asylsökande flyttat till släktingar och vänner, ofta bosatta i invandrartäta områden. Allt för många som bor i dessa områden har bristande kunskaper i svenska. Allt för få är självförsörjande. EBO har i praktiken varit en väg in i segregation, social utsatthet, trångboddhet och svarthandel med hyreskontrakt.

Utifrån en del i januariavtalet om att förändra EBO, har Regeringen valt ut 32 kommuner där det finns områden med socioekonomiska utmaningar, där nya EBO-lagen nu gäller från den 1 juli. Som enda kommun i Dalarna är Borlänge en av dessa kommuner. Dessa tillfrågade 32 kommuner har själva fått ange vilka områden i kommunen de vill att den nya lagstiftningen ska gälla i. I Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Göteborg, Helsingborg, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Malmö, Perstorp och Åstorp gäller nya EBO-lagen i hela kommunen. Detta innebär att den asylsökande som under asyltiden ordnar ett eget boende i någon av dessa kommuner kommer att förlora sin rätt till dagersättning.

När Borlänge kommun tillfrågade av Regeringen inför nya EBO-lagen hade även Borlänge kommun möjlighet att begära att nya den nya lagstiftningen skulle gälla i hela kommunen. Dock valde den av socialdemokrater ledda kommunen att endast peka ut Tjärna Ängar, Jakobsgårdarna och Bullermyren.

EBO har i praktiken varit en väg in i segregation, social utsatthet, trångboddhet och svarthandel med hyreskontrakt.

Borlänge kommun har sedan många år en dålig ekonomi. Det är snarare regel än undantag att kommunens driftbudget dras över, år efter år. En viktig faktor som påverkar kommunens ekonomi är den stora asyl- och anhöriginvandring som Borlänge haft under många år. Under de första åren i Sverige står Migrationsverket för kostnaderna för den asylsökande. När den tiden är över och fram till dess att den som nu fått asyl är självförsörjande är det den kommun man är skriven i som bär kostnaden.

Min fråga till kommunstyrelseordförande Jan Bohman (S) är följande. När Borlänge kommun fick anmäla till Migrationsverket, de delar av kommunen där den nya EBO-lagen skulle gälla i, varför valde ni inte att låta nya EBO-lagen gälla i hela kommunen, som många andra kommuner gjort med liknande problem som Borlänge? Varför inte ta denna möjlighet att göra Borlänge mindre attraktivt för nya asylsökande att bosätta sig i? Med nya EBO-lagen gällande i hela kommunen skulle mera kraft kunna läggas på att få flera som redan bor här att gå från ett bidragsberoende till att bli självförsörjande. Det skulle hela kommunen må riktigt bra utav.

Samuel Hedström (KD) Kommunfullmäktigeledamot i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel