Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: LAS fungerar och levererar – Byggnads GävleDala vill inte se en förändring av lagen

Den svenska modellen levererar. Det har inte minst den pandemisituation vi är i just nu visat. Parterna förhandlar, skriver avtal om korttidspermitteringar och gör vad de kan för att hitta smarta lösningar som passar i de olika branscherna.

Naturligtvis ska vi uthärda pandemin innan vi drar några slutsatser men redan nu kan vi se att den stora spridningen på våra äldreboenden härrör till de usla anställningsförhållanden som råder i flera branscher. Människor tvingas gå till jobbet trots att de är sjuka och timvikarier som behöver alla pass de får för att kunna betala räkningarna anställs. Att i det här läget tvinga fram ytterligare försämringar i anställningstryggheten är inget annat än huvudlöst.

En försämring av Lagen om anställningsskydd, LAS, skulle dessutom kraftigt förändra styrkebalansen mellan parterna till arbetsgivarnas stora fördel. Redan idag hamnar Sverige på plats 27 av 40 i OECD:s ranking över anställningstrygghet. Ska vi verkligen sikta på att hamna ännu lägre?

Januariavtalet var nödvändigt för att överhuvudtaget få till en regering och det är knappast någon hemlighet att alternativet med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna troligtvis redan hade genomfört ännu större försämringar i LAS än vad regeringens senaste utredning presenterar.

Centerpartiet och Liberalerna var med och tog ansvar för att få till en regering i och med Januariavtalet. Ett av deras krav var att utreda LAS – det är en viktig ideologisk ståndpunkt för dem. Nu är det dock dags för samma partier att släppa den ideologiska hållningen och inse att den partsmodellen som vi har i Sverige idag fungerar.

När vi som styrelseledamöter pratar med våra respektive arbetsgivare så har de inte några problem med nuvarande LAS-regler – tvärtom så lyfter de precis det som beskrivs ovan. Trygga människor utför ett bättre arbete och det vinner hela samhället på. Försämra inte en fungerande modell!

Regionstyrelsen Byggnads GävleDala

Roger Hellström

Stefan Westberg

Sofie Törnblom

Jonny Bengts

Henrik Samdahl

Viktor Wennberg

Daniel Palm

Peter Tägt

Anders Axelsson

Lars Jonsson

Lotta Sjölander

Jan Jespersen

Mikael Johansson

Kim Söderström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel