Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Lägg korten på bordet i konserthusfrågan

 
Konserthusfrågan i Falun
Visa alla artiklar

REPLIK: Det är med sorg i hjärtat jag läser Joakim Storck (C) på debattsidan i Falu Kuriren den 12/2. Vi som är kritiska till planerna på att tillskapa ett konserthus genom en om- och tillbyggnad av Kristinehallen får ett tydligt budskap: Lägg ner!

Dessutom får vi klart för oss att det inte blir ett konserthus på Gamla postenparkeringen. Det finns tydligen långt gångna planer (läs: löften givna, överenskommelser träffade, slutdiskuterat!) på ett bostadshus där. HSB har nämnts någon gång, va?

Alltså lägenheter på den sista obebyggda ytan i centrum Stora torget oräknat. Det blir bra, säger Storck åt oss oliktänkande. Ett lägenhetshus granne till Riksbanken, Götabanken/Nordea, rådhuset, Vallmanska/gamla stadt, prästbostaden, Hammars slaggstenshus och gamla post- och telehuset mitt i Falu centrum blir bra. Bättre än ett konserthus, alltså.

Det är ”Dags att lämna planstadiet för den nya Kristinehallen”. Det blir ”ett verkligt lyft för publiken”. Falu får ”ett levande centrum”. Kommunen bör smida medan ”järnet är varmt”. Därigenom visas ”förmågan att ta steget från plan till handling”, något som Storck har noterat att Falu kommun inte alltid kännetecknats av.

Tidigare har vi kritiker fått höra av Mursal Isa (MP) som är ordförande i regionens kultur- och bildningsnämnd och av Svante Parsjö Tegnér (L), ordförande i kommunens kultur- och fritidsnämnd (debattartikel 29/1), att besluten om Kristinehallen och ett konserthus där är fattade redan för ett år sedan. Således ingen idé att ha några synpunkter på det.

Kommunstyrelsen behandlar planförslaget som bereder väg för en om- och tillbyggnad av Kristinehallen den 23 februari. Sedan är tydligen allt klappat och klart för en dålig, dyr och starkt kritiserad kompromiss kallad Faluns konserthus.

Hanteringen av ärendet är klumpig och luktar mygel. Det vi kritiker ändå borde kunna få är korten på bordet. Vilka beslut är fattade? Vilka löften är givna? Varför måste vi hålla tyst och finna oss?

Vi synar!

Hans Kinell, Falubo intresserad av kommunala frågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel