Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kupolenbråken visar att otryggheten gått för långt - det måste inrättas en kriskommission i Borlänge

Artikel 16 av 20
Ungdomsgängen på Kupolen
Visa alla artiklar

Media rapporterar om otrygghet på Kupolen. Ungdomsgäng som skapar en hotfull stämning där skadegörelse, slagsmål, droger och sex förekommer. Johan Forsgren, regionchef på Steen & Ström, ägare till Kupolen och därmed även ansvarig för den inre ordningen på köpcentret hävdar dock att det är tryggare på Kupolen än i Borlänge centrum.

För två år sedan krävde skyddsombudet att ordningsvakter på Kupolen inte skulle få arbeta ensamma. Eftersom Kupolen inte ville betala för detta valde man att byta ut ordningsvakterna mot ensamarbetande väktare. Ordningsvakter har begränsade polisiära befogenheter och får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats. Ordningsvakter utbildas och förordnas av polisen.

Till skillnad från ordningsvakter får väktare bara ingripa på samma sätt som vem som helst i samhället. Det handlar om att gripa den som har begått brott, som kan straffas med fängelse, och påträffas på bar gärning eller flyende fot.

Jag handlar själv ofta på Kupolen och har sedan länge noterat gängen av unga män som driver omkring där. Min personliga uppfattning är att Kupolen under kvällstid inte alltid är tryggt att besöka. Att i stället för ordningsvakter som jobbar i par ha ensamarbetande väktare tror jag har bidragit till detta.

På Kupolen har under det senaste året ett 40-tal våldsbrott polisanmälts, vilket är mer än en fördubbling jämfört med två år tidigare. Våldsbrotten, ofta ungdomsrelaterade, handlar till stor del om misshandel, rån och olaga hot. Sammanlagt har över 500 brott anmälts. Trots detta säger Erik Gatu, kommunpolis i Borlänge att polisen inte har någon direkt förklaring till den oroande utvecklingen.

Det faktum att det brottsförebyggande arbetet i Borlänge inte är nog framgångsrikt påverkar även tryggheten på Kupolen. Det brottsförebyggande arbete som kommunen ansvarar för är maktpartiet Socialdemokraterna i sin tur ansvariga för.

Jag har under kommunfullmäktiges möte nu i april lämnat in en motion med krav på att utreda inrättandet av en kriskommission med uppgift att kartlägga otryggheten i Borlänge samt föreslå åtgärder för en ökad trygghet. Tyvärr ett befogat krav.

Samuel Hedström (KD),

Kommunpolitiker Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel