Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kulturen i Falun är värd eftertanke – öppet brev till Joakim Storck, Svante Parsjö Tegnér och Mursal Isa

Artikel 94 av 98
Konserthusfrågan i Falun
Visa alla artiklar

Öppet brev till Joakim Storck (C), Svante Parsjö Tegnér (L) och Mursal Isa (MP):

Jag tror på öppna processer – med respektfulla samtal mellan förtroendevalda och medborgare om och hur Falun ska utvecklas i framtiden.

I mejl till er tre ledande politiker i Falu kommun och Region Dalarna har jag föreslagit ett sammanträffande för att dryfta frågan om ett nytt konserthus i Falun. Ingen har svarat, vilket gör mig och många besvikna.

För ett par år sen beslutades om en ombyggnad av Kristinehallen för att hindra att Dalasinfoniettan flyttade till Borlänge. Avtal upprättades mellan kommunen och regionen.

Så mycket har hänt på dessa två år, men ni hävdar att det inte går att beakta förslag från kompetenta och erfarna personer och medborgare med ett argument – för sent!

Tidigt i mars lovade Svante Parsjö Tegnér att tala med Mursal Isa och återkomma om en träff. Därefter tystnad.

Konserthusfrågan engagerar många vilket märks av ett 90-tal artiklar i lokalpressen och ett par medborgarförslag (nu Faluförslaget) som lämnats in till kommunen. Många väldigt kloka och initierade synpunkter har lagts fram – från olika synvinklar.

Musiker i Dalasinfoniettan som skulle tillgodoses är inte nöjda. Magnus Bäckström med stor erfarenhet har berättat om sina erfarenheter från konserthusen i Gävle och Uppsala. Han har initierat givit förslag för att undvika fallgropar.

Det finns åtminstone tre (sannolikt fler) möjliga förslag på lokaliseringar i centrala Falun förutom förslaget Postenparkeringen (som initierade den breda diskussionen).

Nyligen annonserade Svante Parsjö Tegnér att kommunen kan tänka sig att köpa Magasinet, men man ville göra en bred och öppen analys först.

Strålande, men varför inte slå ihop det arbetet med en samlad analys av musiklivet i Falun: behov, förutsättningar, intressenter samt drift och ekonomi för ett nytt konserthus och för Magasinet?

En vädjan – släpp prestigen och bordlägg frågan tills en sådan samlad analys för Falu musikliv gjorts!

Fort och väl går sällan bra ihop. Kulturen i Falun är värd eftertanke, att lyssna på erfarenhet och tänka och agera mer långsiktigt, vilket kommer att gynna Falun. Kör ni in i kaklet med Kristinehallen så lär det dröja mycket länge innan frågan kommer upp igen. Det vill ni väl ändå inte?

Tänk – jag är övertygad om att ni klarar att göra ett omtag. Vi är många som skulle hedra ett sådant beslut.

Jan Berglund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel