Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kristinehallen ligger undanskymt – ett nytt konserthus måste vara mer tillgängligt

 
Konserthusfrågan i Falun
Visa alla artiklar

Vad än en arkitekt ska rita kommer frågan om tillgänglighet tidigt i planeringen. Det har glömts bort i Falu kommuns förslag, som fastnat för om-/tillbyggnation av Kristinehallen.

Önskemålet om nytt konserthus kommer från Dalasinfoniettan som representerar ett särintresse. Kommunen vill tillgodose önskemålet. Dalarnas och Faluns innevånare har inte tillfrågats. Har behovsanalys gjorts? Om inte, gör det! Finns behov ska faluborna inte nöja sig med nåt halvbra. De vill ha något som lockar utsocknes och turister så det blir fler än vi kommunalskattebetalare som får betala kalaset.

Hur kan någon komma på idéen att bygga för bortåt 200 miljoner på en plats som är så totalt undanskymd som där Kristinehallen ligger? Att klämma in ett konserthus bland bostadshus med ett 50-tal lägenheter är inte rimligt!

Skolgatan är en av Faluns smalaste gator. Trottoarer saknas. Bussar kan inte ta 90-svängen mot Bergmästargatan som bara rymmer fem–sex p-platser.

Kommunen hänvisar till postenparkeringen och att ”välkomnande gångförbindelse anläggs mellan gymnastikbyggnaden och Läroverksparken”. Sträckan från parkeringen är cirka 170 meter. Hur blir det när rollator/rullstol behövs? Det är rimligt att kunna gå torrskodd och lämna ytterkläderna i bilen vid konsertbesöket.

Kommunen har överenskommelse med Riksbyggen, tänkt exploatör, för att bebygga postenparkeringen med bostadshus. 175 p-platser ska vara kvar för allmänheten. Ej tillgängliga under bostädernas byggtid. Varför har beslut om till-/ombyggnad av Kristinehallen tagits före planarbetet?

Det förefaller som kommunens idéer inte alltid är långsiktiga. Vem som helst inser att det här håller på att bli lika galet som när genomfarten i Falun berövades på underfarten vid järnvägen, dubbelfil blev enkelfil, långa köbildningar uppstår, bilister väljer Nybrogatan, eller Strandvägen förbi Tisken genom Norslund, för genomfart.

I pressen framstår som att det står mellan det som kommunen beslutat och det som presenterats av Jack Hansson och Arne Ludvigsson. Vore det folkomröstning är jag övertygad om att en majoritet skulle förorda Jack/Arne-alternativet. Allt i det alternativet är bättre. Framför allt tillgängligheten! För alla tänkbara sätt att att komma dit och för flera närliggande möjligheter att dinera före eller efter konserthusbesöket.

Om nu inte Jack/Arne-alternativet faller kommunen i smaken finns fler alternativ. På platser överlägset bättre än Kristinehallen med tillgänglighet och närhet till kommunala eller regionala resealternativ.

Tänk om och skicka kommunalternativet till kommunarkivet.

Ulf Sandberg, falubo sedan närmare 45 år. Helt oberoende, inga uppdrag för någon i denna fråga. Vill bara att det byggs något som är tillgängligt och som kan användas i generationer framåt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel