Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kränkning, frihet och priset

Centerns ungdomsförbund tar upp en diskussion i DT om Borlänge kommuns beslut att slumpmässigt drogtesta skolungdom. Centerungdomarna anser det är kränkande. Men varför inte gå vidare med tankegången och öppet sälja narkotika på skolorna? Till skollunchen serveras dessutom starköl och vin.

Förresten, läraren måste ha full frihet att vara full på lektionen. Annars kan ju läraren också bli kränkt. Då får vi tillämpning av företeelsen ”den starke överlever”.

Sverige har erfarenhet av riklig droganvändning under 1800-talet. Ett omfattande drickande av brännvin. Tragedierna både för enskilda och samhället var enorma. Med dessa erfarenheter räcker det gott och väl med alkohol som accepterad drog i Sverige.

Det finns alltid ett val i varje tid mellan ett gott samhälle och ett samhälle där bara den starke överlever. Ett gott samhälle förutsätter att stat och kommun visar omsorg om de människor som ramlar igenom. Då kan inte ett stort antal ungdomar tillåtas ramla in i drogmissbruk framför ögonen på oss övriga.

Priset är för högt både mänskligt och i kronor räknat.

Ett alternativ till slumpvisa drogtester är att en lärare helt enkelt tar med en enskild elev som verkar påverkad till drogtest. Det var möjligt på 1960-talet. Men idag är läraren avlövad befogenheter. Då återstår slumpvisa drogtester.

Bravo Borlänges politiker. Ni har fattat rätt beslut om drogtester.

Kränkningsombudsmannen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel