Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kör ut matlådor till de äldre!

Vid fullmäktiges sammanträde den 7/9 röstade den S-ledda majoriteten nej till att återinföra matdistribution i äldreomsorgen. De argument som framfördes av vård- och omsorgsnämndens ordförande Åsa Bergkvist (S) imponerade inte.

Argumentationen gick i stort ut på att om matdistributionen återinförs så kommer de äldre inte ha tid att prata lika mycket med hemtjänstens personal och dessutom befarades ett högt matsvinn.

När kommunen avvecklade matdistributionen så tillagades maten i Stockholm och transporterades till Ludvika. I dag är läget ett helt annat, då maten tillagas i egna kök på skolor och äldreboenden. Det vore rimligt att då börja tillaga matlådor till de som bor hemma och har behov av mat.

Det vore ett utmärkt sätt att öka tillgången på näringsriktig kost och öka utbudet av välfärdstjänster riktade till äldre. Att matlådor från kommunens kök vore ett bättre alternativ än frysta microlådor eller snabbmakaroner och falukorv inser naturligtvis de flesta. Återinförd matdistribution vore också en utmärkt åtgärd för att skapa fler jobb. Många lever idag i utanförskap och är beroende av försörjningsstöd.

Ett återinförande av matdistribution skulle kunna lyfta personer som idag lever i utanförskap till egen försörjning och en värdefull sysselsättning.

Argumentet att socialtjänsten i kommunen skriker efter fler arbetsmarknadsinsatser vägde lätt som en fjäder när majoriteten röstade nej till återinförd matdistribution. Ytterligare ett starkt argument för varför kommunen bör återinföra matdistribution är för att avlasta hemtjänsten.

Låt vår kostpersonal laga maten. Våra vårdutbildade välfärdshjältar i hemtjänsten ska naturligtvis syssla med omsorgsarbete. Trots att merparten av kostnaden för ett återinförande kan finansieras genom minskade kostnader för försörjningsstöd, trots att det skulle skapa jobb och trots att det vore ett sätt att öka tillgången på välfärdstjänster för de äldre i kommunen väljer den trötta och fantasilösa majoriteten att rösta nej.

Det är hög tid att återinföra den behovsprövade och skattesubventionerade matdistributionen. Det är en av de åtgärder som Vänsterpartiet vill se för att öka utbudet av välfärdstjänster till äldre i kommunen.

Vi vill även införa kommunal fixartjänst. Dessa båda förslag kommer att finnas med i vårt budgetförslag för 2021 som fullmäktige ska besluta om i november i år.

Lars Handegard (V), Oppositionsråd, Ludvika

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips