Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kopparstaden agerar på en marknad – vare sig vi gillar det eller inte

REPLIK: På inlägget ”Kopparstaden ska inte ägna sig åt att bygga bostadsrätter” den 24/3 av Patrik Liljeglöd (V).

Jag går inte på tvärs med Patrik Liljeglöd när han säger att det är principiellt fel att Kopparstadens hyresgäster ska bekosta den utredning som åligger bolaget via ägardirektiven. Så förslagsvis lyfter Patrik Liljeglöd frågan i KS och KF och begär att ägarna, det vill säga Falu kommun, står för denna kostnad.

Vi ska dock inte föregå utredningen, det kan faktiskt hända att den kommer att gynna Kopparstadens hyresgäster.

Vad allmännyttans roll är eller vad man önskar att den vore är inte samma sak. Patrik Liljeglöd blandar ihop äpplen och päron. Allmännyttans roll är att erbjuda goda hyresbostäder till alla oavsett inkomst, ursprung, ålder och hushållstyp. Bostadsföretagen ska ta ett samhällsansvar och arbeta efter affärsmässiga principer.

Det är inte som Patrik Liljeglöd säger, att det är allmännyttans roll att tillhandahålla bostäder till rimliga priser, tyvärr. Det är att ta samhällsansvar och agera affärsmässigt.

Det betyder också att Kopparstaden som allmännytta inte kan frångå sitt primära syfte, vilket är att erbjuda hyresbostäder. Vi måste också påminna oss om att allmännyttan inte längre är hyresnormerande.

Detta är vad som gör det problematiskt, att vara affärsmässig samtidigt som det ska tas ett samhällsansvar. Vi agerar på en marknad, vare sig vi gillar det eller inte.

Vi har fortfarande bostadsbrist i det här landet, vi har fortfarande dyra bostäder, vi har svaga marknader på till exempel landsbygden, detta trots allmännyttan. Kopparstaden kommer inte att sluta bygga eller att erbjuda hyresrätter till invånarna i Falun bara för att det görs en utredning.

Kopparstaden kommer inte att sluta bygga eller att erbjuda hyresrätter till invånarna i Falun bara för att det görs en utredning.

Men vi måste också förhålla oss till allbolaglagen, det vill säga att bolaget måste arbeta enligt affärsmässiga principer samt tillhandahålla bostäder till alla samhällsgrupper i kommunen – inte bara de med svag ställning. Detta komplicerar byggandet av hyresrätter på landsbygden.

Jag ser inget fel i att ge människor långt ifrån den privata bostadsmarknaden chansen, att om de så vill få möjligheten att köpa sin egen bostad eller att det för den delen skapas kooperativa hyresrätter. De finns flera exempel runt om i Sverige där man vid ombildning tagit särskild hänsyn till de ekonomiskt svaga. Det finns olika varianter på detta, så som hyrköp, andelsägarsystem och kooperativa hyresrätter.

Jag tror faktiskt inte att detta kommer att bli något problem så länge vi har jämlikhetspatoset med oss. Något som jag som socialdemokrat alltid kommer att kämpa för. För som du säger så är marknaden aldrig jämlik, aldrig rättvis.

Jag är dessutom helt enig med dig Patrik Liljeglöd om att Kopparstaden ska, genom sitt samhällsansvar, vara en motor i att motverka bostadssegregation genom att bredda bostadsutbudet i alla kommunens delar.

Charlotte Oster (S), vice ordförande Kopparstaden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel