Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kooperativa företag blir än viktigare i framtiden

På mycket kort tid har våra förutsättningar förändrats för våra liv och samhällen. Det som tidigare varit självklart för oss att med arbete, utbildning, transporter, konsumtion med mera och att kunna umgås med våra nära och kära är inte längre det.

Nu hoppas vi förstås att det så snart som möjligt kan återgå till det normala men många är vi nog som tänker att Covid -19 kommer att sätta spår inför det fortsatta välfärdsbyggandet. Vi tror att vi måste bygga vidare på värderingar som vill se långsiktiga och hållbara mål och att vi förlitar oss på att människor på lokal nivå kan påverka sitt samhälle.

Idag ser vi tydligt hur exempel på hur ett samhälle kan mobilisera och samverka när det blir en kris. I Dalarna har vi många kooperativa företag som lyckats svara upp mot de behov och utmaningar man står inför, både vad gäller omsorg, lokal utveckling, service på landsbygden, integration.

Några exempel är Stugknuten där både brukare och deras assistenter tillsammans äger hela företaget. Inom kreativa näringar har kvinnliga företagare i Siljansnäs bildat ett kooperativ inom hantverk, konstnärer, besöksnäringen i Siljansnäs Tjugo som skapar. Den kooperativa ägarstrukturen motsvarar många av de sociala företagen i länet. Dalahänder ekonomisk förening har skapat arbete till drygt 20 personer som har svårt att få arbete på den ordinarie arbetsmarknaden.

Om vi ska nå de globala målen för hållbar utveckling och klimat behövs ett radikalt förändrat synsätt på företagande och näringsliv. Kooperativa företag som svarar på den efterfrågan. Kooperativa företag har i flera hundra år hittat innovativa lösningar på lokala och globala problem. Trenden visar också att värderingarna förändras och framförallt den unga generationen har i många stycken andra långsiktiga samhällsmål än den kortsiktighet som råder och utmanar våra traditionella affärslogiker.

De 100 största kooperativa företagen i Sverige utgör i dag en stor del av arbetsmarknad och samhällsekonomi med en sammanlagd omsättning på över 400 miljarder kronor och 100 000 anställda. Trots det, finns många seglivade myter som påverkar opinionen och attityder som vi vill avliva med följande fakta:

* Kooperativa företag tjänar pengar och går med överskott.

* Kooperativa företag finns i alla branscher.

* Kooperativa företag är en naturlig del av en fungerande marknadsekonomi.

Kooperativa ägarformer motverkar utanförskap, ekonomisk ojämlikhet och skillnader mellan stad och landsbygd. Det händer mycket intressant och spännande som utmanar, ifrågasätter gamla modeller och tankesätt i Dalarna inom näringsliv och samhällsutveckling men det finns behov av att öppna upp för en mångfald av företagsamhet, samhandling och få ett tydligare samtal med finansierings- och riskapitalsystemet.

Anna Hed

Ordförande Coompanion Dalarna

Abbe Ronsten

Vice ordförande Coompanion Dalarna

Bengt Sundgren

Verksamhetsledare Coompanion Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel