Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kommunstyrelsen i Mora saknar vilja!

Under tidig höst 2019 hade jag möjlighet att lyssna till en information om den så kallade kommunutredningen. Två av länets riksdagsledamöter, Maria Strömkvist (S) och Peter Helander (C) som var med i utredningen berättade om sitt arbete vid ett välbesökt och uppskattat möte i Borlänge.

Det var därför naturligt från min sida att lämna ett medborgarförslag till kommunfullmäktige i Mora att Peter Helander skulle inbjudas att informera Mora kommunfullmäktige om utredningen. Utredningen hade som uppdrag att komma med förslag till tänkbara lösningar som skulle ge kommunerna förbättrad kapacitet att sköta sina välfärdsuppdrag.

Vid sammankomsten I Borlänge gavs det tillfälle från de närvarande att föra fram förslag till utredningen. Jag är fullt övertygad om att ledamöterna i Mora kommunfullmäktige skulle få samma möjligheter att föra fram förslag till utredningen genom Peter Helander.

Kommunutredningen skulle avge sitt slutliga förslag till regeringen i februari 2020. Den 19 februari lämnades betänkandet över till regeringen. Jag sände in mitt medborgarförslag till Mora kommun i november. Sedan dess har det varit kommunfullmäktige i december, januari och februari.

Först den 25 februari bereds medborgarförslaget av kommunstyrelsen. ”Välfärdståget” som kommunutredningen format har nu gått – utan förslag från Mora kommun. Det visar med all tydlighet att Mora kommunstyrelses förtroendevalda från samtliga partier ”sitter kvar på station” och låter tåget gå förbi dem. De tar inte chansen att aktivt kunna påverka kommunutredningen. De vill inte ens vara med och få nödvändig kunskap. Mer än pinsamt!

Det skulle därför vara synnerligen intressant om representanter från samtliga partier i kommunstyrelsen kunde ge förklaring. När de skriver i kommunstyrelsens protokoll §32 av den 25 februari 2020 att "medborgarförslaget bara kan behandlas i sak om det ligger inom fullmäktiges befogenhetsområde”. Vem sköter välfärdsfrågorna i deras lilla värld?

Kommunstyrelsen i Mora visar med all tydlighet att de har en stor okunskap och inget intresse för framtidens välfärdssatsningar. Detta är ytterst beklagligt för oss medborgare i Mora kommun – det inger oro för vår framtid.

SKR Sveriges kommuner och regioner skriver i sin kommentar efter det att utredningen avlämnats till regeringen: ”Kommunutredningen har lämnat över sitt förslag till tänkbara lösningar som skall bidra till att kommuner får förbättrad kapacitet att sköta sina välfärdsuppdrag. Förslaget har tagits fram som en följd av välfärdsutmaningarna som blir allt mer påtagliga för kommunerna”.

Avslutningsvis vill jag ge ett stort erkännande till riksdagsledamöterna Maria Strömkvist och Peter Helander. De har varit med och format kommunutredningen som förhoppningsvis blir ett bra underlag till regeringens framtida välfärdssatsningar. De är välkomna.

Arne Pettersson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel