Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kommunledningen i Malung-Sälen tar ansvar för klimatet – i motsats till Fahlén

 
Vindkraft på Ripfjället
Visa alla artiklar

SLUTREPLIK: I min första debattartikel påpekade jag det nästan alla känner till: Den globala uppvärmningen, klimatkrisen, leder till att ”isarna smälter, havsnivån höjs och extremväder blir allt vanligare”. Men Per Fahlén avfärdade detta som ”overifierade klimathot”, vilket jag kritiserade.

I sin senaste replik (6/10) skriver Fahlén att han är skeptisk till FN:s klimatpanel, som utgörs av tusentals klimatforskare och experter runt om i världen och som presenterar vetenskapliga rapporter om klimatförändringen. Tänk att en professor kliver fram som klimatförnekare, i Sverige, år 2020! Det visar att vi har en lång väg att gå om vi ska lyckas mildra klimatkrisen.

Vidare påstår Fahlén att vindkraft ger ”flerfaldigt ökade koldioxidutsläpp” jämfört med kärnkraft, men det är taget ur luften. Den nuvarande kärnkraften och den nya vindkraften har, enligt kärnkraftsägaren Vattenfall, i princip lika stora utsläpp, runt 6–7 g/KWh, medan kolkraften leder till utsläpp av mellan 700 och 1 000 g/KWh.

Kommunledningen i Malung-Sälen är mer insiktsfulla. Arrendeinkomster, bygdemedel, nya jobb och ökade skatteintäkter i all ära. Men i det gemensamma pressmeddelandet från Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet om Ripfjället anges att det ”som väger tyngst för oss är klimatet och framtida generationer”.

Jag har all förståelse för att man vill värna naturen, men det är tillståndsmyndigheten som bör avgöra om ett område är lämpligt för vindkraft eller inte.

Vindkraften spelar en nyckelroll för att mildra klimatkrisen, och snabbt minska utsläppen av växthusgaser. Man kan inte blunda för detta samband:

► Elektrifiering av transporter och industrin är avgörande för att vi ska nå de svenska klimatmålen (som jag var med och formulerade som ordförande i den parlamentariska miljömålsberedningen).

► Elanvändningen förväntas därför öka kraftigt, även om vi räknar in pågående energieffektivisering.

► Elproduktionen i Sverige måste öka, om vi inte ska minska elexporten, som i dag gör stor klimatnytta och hjälper länder på kontinenten minska sin kolanvändning.

► Ny kärnkraft är alldeles för dyr och skulle ta för lång tid att etablera. Inget parti vill heller bygga ut vattenkraften i våra orörda älvar.

► Vindkraftsutbyggnaden är det enda storskaliga och hållbara alternativet, och därför vill inte bara Naturvårdsverket och Energimyndigheten utan också Naturskyddsföreningen se en omfattande utbyggnad av vindkraft.

Det är därför mycket hoppingivande att kommunledningen i Malung-Sälen sätter klimatet och miljön främst och värnar om våra barn och barnbarn.

Anders Wijkman

– – –

TIDIGARE INLÄGG:

Anders Wijkman, 23/9: "Säg ja till vindkraft på Ripfjället – för klimatets skull"

Per Fahlén, 26/9: "Rädda den lokala och globala miljön – säg nej till vindkraft"

Anders Wijkman, 29/9: "Klimatkrisen är verifierad – och vindkraft en del av lösningen"

Per Fahlén, 6/10: "Vindkraften är mer av ett problem än en lösning"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel