Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kommunen ska följa lagen – det gynnar alla

I Borlänge och Falun har den avgiftsfria skolan debatterats i närtid. Detta efter att några skolor uppmuntrat sina elever att ta med sig både lunch, mellanmål och frukt till skolan. Jag är stolt över att organisationer som Junis och Hjälptill.nu regerar så starkt som de gör. Jag är också glad över att vi har en skolchef i Borlänge som så tydligt dömer ut avgifter i skolan.

Personligen uppfostrades jag av en ensamstående mamma. Vi hade alltid mat på bordet och kläder på kroppen. Men jag kommer ihåg hur min mamma fick kämpa för att få vardagen att gå ihop. Hur jag fick lära mig hur många mackor man fick äta om dagen, och hur mycket juice man fick hälla upp i ett glas. Så att både mat och dryck skulle räcka månaden ut.

Det blev sällan några shoppingturer till Kupolen. Kläder fick jag till jul och på min födelsedag. Det var oftast farfar och farmor som köpte de mjuka presenterna. Farfar köpte presenterna i god tid och redan i september fick man åka förbi farfar, där han på gammaldags vis mätte mig med måttband medan jag höll armarna rakt ut.

Jag kommer ihåg att jag grät en gång då jag tappade min nya keps som jag fått i present. Den blev skitig och jag grät för att jag visste att det inte fanns pengar för att köpa en ny. Nu går kepsar att tvätta, men mitt 10-åriga jag hade inte stenkoll på hur en tvättmaskin fungerade. Lyckosamt nog löste mamma det.

Då mamma var ensamstående stora delar av min uppväxt så fick hon också göra allt vuxenarbete själv. Vilket innebar att allt extra inte bara kostade pengar utan också behövde planeras in i det pressade tidschemat. Jag kommer ihåg att varm saft packades till utflykter, tillsammans med en macka och en frukt. Alldeles lagom för att hålla energin uppe.

Mätta magar klarar studierna bäst, kommunen ska följa lagen – det gynnar oss alla.

Jag var aldrig ensam i min situation. Jag hade skolkamrater som hade ungefär samma uppväxt som mig. Jag upplevde inte att vi tyckte synd om oss själva, eller att vi hade någon klump i magen. Men jag vet att min mamma hade det ibland, och jag misstänker att hon inte var den enda föräldern som hade det.

Som barn pratade vi aldrig om pengar. Det är väldigt skambelagt att inte ha råd med saker. Därför ska vi inte lita på pedagogers fingertoppskänsla över vem lever i vilken situation.

Skolan är avgiftsfri av en anledning, för att alla barn ska kunna lära sig på samma villkor. Skolan ska vara jämställd, för våra elever så som kommunens föräldrar. Jag vill därför åter igen tacka de föreningar som reagerade på kommunens misstag. Mätta magar klarar studierna bäst, kommunen ska följa lagen – det gynnar oss alla.

Viktor Nordström (S) Vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel