Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kommunal: Har Region Dalarna fått upp ögonen kring det här med arbetsmiljö?

I Region Dalarnas regionplan står det att regionen skall vara en attraktiv, hållbar arbetsgivare med en god arbetsmiljö vilket regiondirektör Ulf Berg påtalar i sitt uttalade 8 maj 2020.

God och säker vård, kräver mer än en högskoleutbildning! God och säker omvårdnad handlar lika mycket om att rummet där patienten vårdas är städat, det handlar om att maten är av god kvalitet, nyttig och smakar bra samt kan avnjutas i en bra miljö. Det handlar om att någon som tittar till och ser till att hen inte saknar något.

Det handlar lika mycket om att ha rena sängkläder, möjlighet till god hygien som att personalen har rena arbetskläder och möjlighet till goda hygienrutiner. Omvårdnaden måste vara i centrum och det är inte bara en persons ansvar att tillgodose detta.

Alla anställda är en del av den vårdprocess som finns kring patienten oavsett vilken utbildning och kompetens den har.

Att jobba med arbetsmiljöfrågor handlar inte om extra ersättningar till enskilda personalgrupper.

Att jobba med arbetsmiljö är ett gemensamt ansvar där alla måste bidra samt ha likvärdiga förutsättningar.

Arbetsmiljöfrågorna är en väldigt aktuell fråga i dagens samhälle och det är kanske först nu som fler får upp ögonen för hur viktig arbetsmiljön faktiskt är. Kommunal har länge drivit frågor kring en säker och bra arbetsmiljö för alla våra medlemmar i arbetslivet, så vi välkomnar verkligen att Region Dalarna nu avser att förbättra sitt arbete kring dessa frågor.

Vi inom Kommunal måste arbeta för att regionen aktivt arbetar för en bra arbetsmiljö, som bra arbetstider som ger möjlighet till återhämtning, arbetstider som kan kombineras med fritid och familj samt bra anställningsvillkor med en lön man kan leva på.

Lön och andra avtalade ersättningar är en viktig fråga men det är minst lika viktigt att vi har trygga anställningar med hållbara arbetstider och en arbetsmiljö som inte utsätter oss för risker som i slutändan kan leda till arbetsskador eller att vi blir sjuka.

Vi ser fram emot att tillsammans med Region Dalarna skapa ett hållbart arbetsliv och en god arbetsmiljö för våra medlemmar och alla anställda inom regionen!

Kommunal Bergslagen sektion Dalarna

genom sektionsordförande Therese Lundell

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel