Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Klimatkrisen är verifierad – och vindkraft en del av lösningen

 
Vindkraft på Ripfjället
Visa alla artiklar

REPLIK: På Per Fahléns inlägg "Rädda den lokala och globala miljön – säg nej till vindkraft" den 26/9.

Folkomröstningen om vindkraft på Ripfjället är nu över, en relativt knapp majoritet har röstat nej. Jag beklagar detta. Min bestämda uppfattning är att alla kommuner som har möjlighet måste bidra till att bromsa klimatkrisen och delta i den nödvändiga klimatomställningen.

Extra beklagligt är det att det inför omröstningen framfördes en rad rena felaktigheter om vindkraft och klimatet. Per Fahlén är ett exempel på detta. Han påstår i en replik på min debattartikel att jag försöker ”skrämma invånarna i Malung-Sälens kommun med overifierade klimathot”.

Som om klimatkrisen inte är verifierad! Som om det inte råder en nästintill total enighet inom forskarvärlden om människans påverkan av klimatet och den globala uppvärmningen. Och som om denna klimatkris inte innebär ett stort hot mot både nuvarande och framtida generationer.

Om man tror på vetenskapen, och bryr sig om den värld våra barn och barnbarn ska växa upp i, kan man inte blunda för vindkraftens stora klimatnytta. Den svenska elanvändningen kommer att öka kraftigt, i takt med att transporterna och industrin elektrifieras. Det minskar utsläppen av växthusgaser, förutsatt att den utsläppsfria elproduktionen ökar, främst från vindkraft.

Fahlén påstår att det inte är av ekonomiska skäl, utan av politiska, som det inte byggs någon ny kärnkraft i Sverige. ”Det är avsevärt dyrare att bygga ny vindkraft”, påstår han. Men det är helt gripet ur luften. Det är fullt tillåtet att bygga ny kärnkraft i Sverige, men ingen gör det eftersom det är på tok för dyrt. Därtill skulle det dröja allt för länge innan kärnkraften skulle tas i bruk.

De klimatpåverkande utsläppen måste halveras redan under 2020-talet. Därför är det mycket positivt att Energimyndigheten och Naturvårdsverket nu vill femdubbla vindkraften till 2040. Det skulle leda till mycket stora utsläppsminskningar, eftersom det möjliggör en klimatsmart elektrifiering av transportsektorn och industrin i Sverige. Med utökad vindkraft slipper vi importera el från kolkraftverk i våra grannländer.

Men om vi ska kunna bygga ut vindkraften, och på så sätt minska klimatutsläppen, måste kommunerna delta i arbetet och dra sitt strå till stacken. Jag har all förståelse för att människor vill ha en helt orörd natur. Men ibland måste man välja. De 30 vindkraftverken på Ripfjället skulle minska koldioxidutsläppen med ungefär lika mycket som hela det svenska inrikesflyget släpper ut.

Nu återstår att se vad kommunledningen beslutar. Om kommunen lägger in sitt veto mot vindkraft på Ripfjället bör den fundera över andra möjligheter att bygga ut den förnybara energin, inklusive vindkraft. Frågan försvinner inte från dagordningen. Klimatkrisen är så allvarlig att vi kommer att tvingas till att kontinuerligt snabba på klimatomställningen.

Anders Wijkman, tidigare ordförande i den parlamentariska miljömålsberedningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel