Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Klara besked behövs i trafikfrågan – Falun kan bättre!

Annons

I torsdags träffades kommunfullmäktige i Falun. Rapporteringen överskuggades av nyheten om omval, vilket var synd, för den längsta debatten handlade om biltrafiken.

SD motionerade om att kommunen bör prioritera underlättad biltrafik till och i Falun, förbättra skyltningen mot parkering i centrum, utreda att införa P-skiva, komplettera P-automater med engelsk text för turister, bygga om nya leden vid resecentrum, utreda att öppna för biltrafik från Britsarvet till centrum och skapa parkering och vandringsled mellan Gruvan och centrum. 

Förslagen är tänkta att göra Falun till en attraktivare stad för handel, besök och boende. Du som vill förstå problemets vidd, gör en liten biltur! Tänk dig att du är ny i staden, starta vid Lidl i Britsarvet och åk de två kilometrarna rakt sydost mot centrum för att hitta parkering nära stora torget. Eller tänk dig att du är turist och kör från leden vid Åhléns mot parkeringen vid Fisktorget för att besöka Gallerian, Stora torget och Kristine kyrka. Försök följa skyltning. Väl framme, försök betala parkeringen utan att kunna svenska. Känner du dig välkommen? Om du är i slutet av din bilförarkarriär och bor i Svärdsjö, skulle du känna dig välkommen då? 

V påpekade i reservation mot motionen att kommunen har beslutat ”att kraftigt minska biltrafiken för att minimera transporternas miljöpåverkan”. Men bilköerna förbi Resecentrum och ökade inköpsresor till Borlänge och Kupolen vittnar om hur politiskt orsakade trafikproblem i Falun snarast lett till ökad luftförorening, ökad trafik och hämmad stadsutveckling. Falu stad och vår landsbygd behöver bilen. C som med olika sidbyten styrt Falun mycket länge, borde ha drivit ökad tillgänglighet även med bil. Om transporter ska minskas, låt oss börja med att köpa mer närproducerad mat till kommunen. KF röstade inte ja eller nej till motionen utan ”besvarad”. Mycket sades vara under utredning, oklart tills när. Nu behövs klarare besked. Falun kan bättre, vi har plats för både cyklar, promenerande och bilar! 

Mats Nordberg och Mikael Pettersson

SD:s kommunfullmäktigegrupp i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons