Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kasta inte sten i glashus Axelsson/Gråbo

Tidigt i somras var vi överens – ni och vi i Kommunlistan om att skolan i Hedemora måste få en betydligt större budgetram än den som majoriteten föreslog. Bildningsnämnden fattade ett enigt beslut om den absolut lägsta nivå av ram som vi gemensamt, alla i nämnden, ansåg var ett minsta krav för att garantera kvaliteten i skolan, för att verka för att likvärdigheten och få medel till tilläggsbelopp som ska hjälpa barn från socioekonomiskt utsatta familjer att kunna nå kunskapskraven.

Ni i M vet också, att det kommer stora hyreshöjningar på grund av rotrenoveringar i våra förskolor och grundskolor.

Vad hände?

Efter ett antal möten i nämnden där ledamöterna, ni Axelsson/Gråbo inbegripna var helt eniga, helt plötsligt, utan nån som helst motivering, bröt vårt heliga löfte till skolan. Ni fegade ur och föreslog en avsevärt lägre budgetram än den vi varit överens om tidigare – varför?

Vad gäller frågan om Bullerbyn, så pågår bland er och Centermajoriteten en typ av fulspel som inte är värdigt arbetet i en politisk nämnd. Fakta är, att kommunfullmäktige har fattat beslut om, att om 3,5 månader riva förskolan Bullerbyn med 55 förskolebarn. Det ska byggas bostäder på platsen.

Vi vet ju, ni och jag, att vi inte hinner bygga någon ny förskola till i mars 2020. Därför måste en temporär lösning till. I mars kommer 85–90 barn vara utan förskola. Friförskolan Olympica kan ta 45–50 av dessa och friförskolan Noas ark ett tiotal. Men resten då? Var ska de ta vägen? Den nöten knäcker ni inte, där blir ni svaret skyldiga!

Ni skriver, att den sittande majoriteten inte är kapabla att fatta nödvändiga beslut. Det ligger det kanske en viss sanning i, men ni i Moderaterna har också svårt med beslutsfattandet. Att, från att vara helt eniga om att skolan i Hedemora kommun är underfinansierad och från enighet om en större ram, frångick ni ett handslag, en överenskommelse, om att nämnden i kommande fullmäktigebehandling skulle värna skolan, så svek ni, Axelsson/Gråbo. Ni hoppade av, fegade ur och därmed kommer vi nu att gå in i 2020 med nya sparbeting, som kommer att vara smärtsamma.

Så åter, den politiska hedern kräver att fattade beslut gäller och beslut har fattats om att tillfälliga moduler ska ersätta Bullerbyn gäller, tills en ny förskola hinner byggas. Den politiska hedern kräver också att enhälliga, fattade beslut om ramen för skolan skall hållas. För min del kommer jag att ha mycket svårt i framtiden att lita på er i Moderaterna för att ni svek skolan, svårt att lita på delar av majoriteten för deras fulspel om Bullerbyn, som riskerar att sätta många tiotals förskolebarn utan plats i april 2020.

Allan Mattsson

Kommunlistan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel