Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: KAK: Underlätta för bilägarna i coronatider

Runtom i världen begränsas nu människors möjligheter att resa och förflytta sig i försök att minska spridningen av covid-19. Smittspridningen sker lättare på platser där många människor samlas. En sådan plats är kollektiva transportmedel och de bör därför undvikas enligt Folkhälsomyndigheten.

Nu blir personbilen än viktigare. I bilen färdas man säkert med minimerad risk för att sprida smittan eller att bli smittad. Vissa företag har uppdaterat sina resepolicys och rekommenderar att medarbetarna ska använda bilen som förstaval. Så kan jobbresor underlättas och det skapas bättre förutsättningar för handel och andra serviceverksamheter.

Mer borde göras för att underlätta för bilisterna att vara med och bidra till minskad smittspridning. Här kommer två förslag till politikerna från Kungliga Automobil Klubben (KAK).

* Fri parkering. Flera kommuner, däribland Karlskoga, Staffanstorp och Växjö har infört gratis parkering i centrum för att underlätta för affärsverksamheter. Det ökar människors mobilitet och skapar dynamiska effekter på den krisande ekonomin. Fler borde följa exemplen.

* Skjut upp städnätter. Kommunen borde kunna skjuta upp städnätterna då bilisterna blir tvungna att flytta sina bilar. Att tvingas flytta bilen är inte önskvärt med tanke på att en del sitter i karantän. En sådan åtgärd skulle underlätta speciellt för äldre personer.

Ingen kan göra allt för att stoppa den pågående pandemin, men alla kan göra något. Ett viktigt budskap till Sveriges politiker på alla nivåer är; bilen är en del av lösningen på människors vardagsproblem, både nu i kristider och i framtiden.

Anders Ydstedt

Ordförande, KAK:s expertråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel