Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jorden har blivit en grad kallare

Enligt USA:s rymdstyrelse NASA har den globala temperaturen över land störtdykt med en hel grad sedan i somras. Det är den snabbaste avkylningen som uppmätts i satellitåldern. Temperaturen är nu tillbaka på samma nivå som genomsnittet för de senaste 20 åren.

Avkylningen lär fortsätta några månader, driven av det kalla väderfenomenet La Niña. Det har efterträtt en ovanligt varm El Niño, som värmt stora delar av Jordens yta – inklusive både Arktis och Stora Barriärrevets koraller.

Paradoxal är nyheten om 20 grader varmare än normalt i Arktis. I media skrämdes klimatgurun Johan Rockström med en överhettad framtid. Men det vara bara tillfälligt lägre lufttryck, som släppte fram varm atlantisk havsluft över Arktis.

Sådan övertemperatur inte är helt ovanlig. Även 30 grader har förekommit. Vidare balanserades värmen i Arktis av att det var närmare 30 grader kallare än normalt i Sibirien.

El Niño och La Niña berör Stilla Havet mellan Peru och Nya Guinea. Det är nästan hälften av jordens omkrets. Jämfört med det är Arktis litet. Därför lär de närmaste månaderna nu bli kallare än vanligt.

Solforskare visar nu att Solen åter blivit lika passiv som under den kalla lilla istiden. Det förebådar ett par kalla decennier – tvärt emot vad Johan Rockström och FN:s klimatpanel IPCC hävdar.

Tege Tornvall

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare