Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jo, vi ska låta nazisterna demonstrera - eftersom de inte skulle låtit oss

 
1 maj Falun 2017
Visa alla artiklar

Vi ska låta Nordiska motståndsrörelsen demonstrera - men vi ska också veta att det är de som de kallar för den "judiska världskonspirationen" som står för deras säkerhet och liberala "kapitalistlakejer" som står för deras rätt att yttra sig, skriver Daniel Olsson från Liberala partiet i Borlänge.

När tysken Hermann Ahlwardt kom till New York år 1895 skulle han tala till tyskar där för att hetsa dem mot judar. Många ville förbjuda detta men polischefen ville låta honom tala så han satte samman en grupp poliser som skulle skydda honom. Alla dessa poliser var judar. Polischefen hette Theodore Roosevelt och blev sedermera president och nobelpristagare.

LÄS MER: Så blir första maj-demonstrationerna i Falun – alla har fått tillstånd – "Ett komplext ärende"

På samma sätt tycker jag att vi ska låta Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrera men vi ska också veta att det är de som de kallar för den "judiska världskonspirationen" som står för deras säkerhet och liberala "kapitalistlakejer" som står för deras rätt att yttra sig.

Med detta sagt så har NMR fel i det mesta man säger trots att de säger väldigt lite. Det är mycket "folkförrädare" och lite förslag på lösningar utom just "Ut med packet". De är emot Nato men det är också det lilla de sa av vikt när de demonstrerade i Borlänge förra året.

Läser vi på deras hemsida kan vi se att de vill förbjuda den fria pressen, införa lagar mot "folkfientlig, subversiv propaganda och verksamhet" och införa en folkdomstol för de ”svåra fallen av folkförräderi".

LÄS MER: Huvudpersoner i Långshyttemordet gick i nazistmarschen i Borlänge

Folkdomstolar har genom historien använts för att döma oliktänkande utan någon egentlig rättslig process. NMR säger sig vara för yttrandefrihet i ena meningen men i nästa är de emot den.

Det är således bra att vi låter dem demonstrera för de skulle inte låta någon annan göra det.

Som Voltaire sägs ha sagt: ”Jag avskyr dina åsikter men är jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem".

LÄS MER: Debatt: För 70 år sedan hade dalfolket jagat iväg nazisterna - vad har förändrats?

En röst på NMR är en röst mot att få tala offentligt om vad du tycker och tänker. En röst på dem är en röst för en stark ledare som bestämmer över dig.

I dag tänker jag på Roosevelts beslut från 1895. Det var rätt då och det är rätt i dag.

Daniel Olsson

Liberala partiet, Borlänge

LÄS MER: Debatt: Våldsbejakare ska inte få statliga pengar - så varför får NMR demonstrera?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel