Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Jo, Sveaskog avverkar skog med rödlistade arter – och ljuger om skogens tillstånd

Annons

I en direktsändning på Nordegren & Epstein i P1 (30 oktober) satt en representant för Sveaskog och pratade om bland annat bolagets agerande på Brännvinsberget i Ore Skogsrike i Rättviks kommun.

Representanten sa att Sveaskog inte avverkat där det finns rödlistade arter – vilket vi menar är en grov lögn. Denne påstod också att det kommer att utvecklas högre naturvärden i framtidens skogar genom deras så kallade mosaikhuggning, det vill säga genom hyggen med sparade dungar.

 Men inte ens magikern Joe Labero skulle kunna åstadkomma ett sådant trolleritrick. En intakt naturskog kan aldrig få högre naturvärden om man avverkar merparten av träden.

När vi inventerade Brännvinsbergets naturskog hittade vi 40 signalarter varav 26 är rödlistade. Sveaskog bjöd in till ett samrådsmöte i just denna skog hösten 2013 där bolagets representanter fick se flera av arterna i fält. Den ansvarige chefen ansåg att vår bedömning av arternas hemvist och naturvärdena i skogen inte överensstämde med Sveaskogs. Det tyckte vi var oförskämt! Arterna ljuger inte.

Vi provade då Sveaskogs metod för naturvärdesbedömning som bygger på att räkna döda liggande träd per hektar, så kallade lågor. Enligt Sveaskogs metod ska det finnas minst 16 lågor i skogen för att den ska kallas skyddsvärd. Vid vår gemensamma övning hittade vi 26 lågor. Men trots dessa bevis ville inte Sveaskog erkänna skogens höga naturvärden. Vi gjorde då ett klagomål till FSC men Sveaskog struntade i klagomålet och högg skogen.

Sveaskog representant försöker också måla upp en bild av att vi i dag har mer död ved och gammelskog än någonsin. Denne gör en sanslös historieförvanskning genom att i SR säga: "ur ett historiskt perspektiv hade vi nästan avskogat Sverige på 1850-talet". Sanningen är att det fanns massor av gammal naturskog som var både art- och timmerrik i stora delar av landet under denna tid.

 På grund av de senaste 60 åren av kalhyggesbruk har vi mindre gammal naturskog nu än någonsin och endast omkring tre procent av den produktiva skogen nedan fjällnära skogsgränsen är i dag formellt skyddad. Även om skogsägarnas frivilligt avsatta skogar skulle inräknas måste mer skog skyddas för att vi ska kunna nå de miljömål riksdagen beslutat om. Ändå avverkas värdefulla skogar runt om i Sverige hela tiden.

Sveaskogs miljöövertramp och lögner ligger i tiden. Sanningsrelativism, fake news och kreativ bokföring är dagens melodi. I denna debattartikel får vi inte plats att ta upp alla floskler och lögnaktiga påståenden som Sveaskog använder sig av för att invagga svenska folket i tron om att svenskt skogsbruk tar hänsyn till miljön. Men övertrampen kommer att uppdagas. Brännvinsberget är bara toppen på isberget!

 Margareta Wikström, ordförande Rättviks naturskyddsförening Viktor Säfve, Skydda skogen Sebastian Kirppu, inventerare Helena Björnström, inventerare Bengt Oldhammer, inventerare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons