Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Jag kan ge dig en rundtur i verklighetens Tjärna Ängar


Jag är oerhört förbannad över att tidningar smutskastar mitt bostadsområde Tjärna Ängar. Det har inte gått ett enda dygn den senaste veckan utan att en artikel om bilbränder, sabotage eller stenkastning publicerats. Däremot är det mycket ovanligt att få läsa kommentarer från vettiga personer i området. I stället får polisen svara på frågor om hur det känns att vara i ett miljonprogramsområde med ständiga bilbränder.

Annons

Låt mig berätta för er hur det egentligen är - varför många är trötta på det som håller på att hända. Vi bor i ett bostadsområde som ägs av det kommunala fastighetsbolaget Tunabyggen, ett fastighetsbolag som gör det ena efter det andra för att ta pengar från personer som lever på ersättningar eller minimala tillgångar.

LÄS MER:

KOMMUNALRÅDET: Akuta åtgärder och långsiktigt förebyggande arbete nödvändigt i Tjärna Ängar

Mohammed Hassan: "Det handlar om en liten grupp och flera bor inte ens här"

Dalkurdkaptenens vädjan efter attackerna i Borlänge: "Politikerna måste ta sitt ansvar"

Tjärna Ängar - älskat och föraktat i 45 år

Folk får i dagsläget duscha och göra sina behov i en blå container som står 50 meter utanför dörren - utomhus! Kan ni tänka er det? Ett hus med över 150 boende delar på en till två containers ute på gården i ett halvår för att Tunabyggen ska bygga om taket på det huset dessa människor bor i. Inte nog med att vi blir behandlade som djur - som tack för att vi får duscha och göra våra behov i en blå container på gården får vi sedermera betala en ännu högre hyra.

HÄR HITTAR DU MER AV DT:S RAPPORTERING AV OROLIGHETERNA PÅ TJÄNA ÄNGAR

Kvinnor tvingas ut på gården 03:00 på natten för att låta sina barn kissa i en containertoalett. Vågar man inte gå ut så sent på kvällen återstår att kissa i en hink. Jag vill understryka att man är inte är rädd för dem som bor i området, utan för nazister och ovälkomna som lockas till Tjärna Ängar under nattetid för att sabotera och sprida propaganda.

Sen ser jag alla dessa politiker som säger sig vilja det goda för Tjärna Ängar. Ni hyllar nattvandring och en polisiär närvaro - hur tänker ni? Vill ni lösa våld med våld? Jag är ingen brandman men att sända polisen på ungdomar är att göra det en diktator gör mot sin befolkning i Mellanöstern. Ni trampar arga människor på tårna, detta utan att ens se er omkring i bostadsområdet. Lämna er dataskärm någon gång, snälla!

Problemet ligger inte i att polisen saknas här, vårt problem är att ni gillar era projekt utanför Tjärna Ängar och kommer till området enbart då ni behöver våra röster till ert parti.

Så lämna din vovve hemma, gå ut från din trygga villa och ta din Volvo ut till Tjärna Ängar - jag kan ta dig på en trygg och säker rundtur, därefter vill jag att du lovar mig att ordna nya aktiviteter och verksamheter i vårt bostadsområde - annars kommer situationen bara bli värre, det kan jag lova dig. Mitt förslag är att ge ungdomarna en mindre konstgräsplan med mål, ett öppet gym utomhus, en stor musikstudio och en park med en vattenpool i mitten - så som ni gjort vid stadsdelen Haga.

Fler debattinlägg hittar du här!

Istället borde alla socialdemokratiska politiker som styrt området sedan skapelsens början komma ut och börja planera inför en omstart. Ett alternativ är att ni ge oss nycklarna - jag lovar er att vi då omvandlar Tjärna Ängar till ett guldkorn med nya innovationer! Om ni inte investerar i oss tar vi tag i det själva och bygger våra egna verksamheter på kullarna - vi har gott om finansiärer som vill öppna restauranger, vattenpipscaféer och kanske paintballbanor i området.

Till sist vill säga: vi inte är kriminella - vi är inte födda våldsamma, vi har också drömmar och stora målsättningar i livet. Området är bara trött på stämpeln vi får av människor som aldrig varit här förutom den gången röster eller en artikel måste in till partiet eller redaktionen. Tjärna Ängar håller på att bli ett politiskt misslyckande, därför ber jag alla beslutsfattare i Borlänge att ta sitt arsle upp från datastolen och komma ut hit för att planera något bättre för ungdomarna att göra. Vi gillar kreativitet och förnyelse, inte något utskick av poliser, tidningsartiklar eller fastighetsbolag som sakta dödar vårt område.

Nu till min fråga, vilken politiker eller statsman är den första att planera en träff med mig, en timme för att se hur Tjärna Ängar egentligen är?

Zana Kaya

Vill du skriva en debattext? Så här gör du om du vill göra din röst hörd!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel