Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Jag har hamnat i skottgluggen för Arkitekturupproret"

Jag satte frukostkaffet i halsen när jag läste BT 23 september 2020. Scandic hotell som jag ritat 1975, är en av 100 byggnader i Sverige som är nominerad i en omröstning om fulaste byggnaden i landet. Omröstningen sker på Facebook i föreningen Arkitekturupprorets regi. Ja, vad säger men om det? Jag har hamnat i skottlinjen för Arkitekturupproret och dess 45 000 medlemmar för att jag ritat Scandic hotell för 45 år sedan. Arkitekturupproret kritiserar arkitektkåren för att nästan enbart rita ”lådor” i den funktionalistiska stilen. Jag får trösta mig med att inte vara den första arkitekten som råkat in i turbulens när arkitekturstilar bryts mot varann. I början av 1900 talet var Ferdinand Boberg landet i särklass mest kända arkitekt. Han ritade byggnader i jugend stil. Tänk på Centralposthuset eller regeringskvarteret Rosenbad i Stockholm. Båda ritade av Boberg. Men redan 1915 blev jugendarkitekturen hårt kritiserad som otidsenlig. Karriären var över. Boberg lade ned sitt arkitektkontor.

Men jag är stolt över vad jag ritade 1975 och jag vet att byggnaden är uppskattad i Borlänge.

Ja visst, Scandic är en funkisbyggnad. Men om jag 1975 hade ritat ett Scandic hotell i klassisk stil, med liknande utseende som Borlänge Tidnings redaktionshus byggt 1895, vad hade hänt? Jag hade blivit idiotförklarad. Ingen byggherre var intresserad av klassisk stil på 1970 talet. Jag nämner Borlänge Tidnings byggnad eftersom den i år har röstats fram som vackraste mediehuset i Sverige. På andra plats kom Radiohuset i Stockholm invigt 1962, ritad i funktionalistisk stil. Är ett skifte på gång vad gäller arkitekturstilar? Onekligen har den klassiska stilen med rötterna i den grekiska och romerska antiken fått luft under vingarna. Annars hade inte Borlänge Tidnings byggnad vunnit omröstningen.

Jag behärskar fler stilarter än den funktionalistiska stilen. Klassisk stil och gotisk stil lärde jag mig under utbildningen på Chalmers och jag har tillämpat stilarna vid renoveringsprojekt. Därför kan jag sätta mig vid ritbordet, vässa pennorna och ger Scandic en klassisk fasad. Om fastighetsägaren och Scandic hotell vill ha det så. Men jag är stolt över vad jag ritade 1975 och jag vet att byggnaden är uppskattad i Borlänge. Men tro inte jag lagt av ritandet bara för att jag fyllt 91 år! Kom igen!

Åke Temnerud

Arkitekt SAR

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel