Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Inkluderande attityd på jobbet är en del av arbetsmiljön – därför deltar Unionen Dalarna med glädje i Faluns Pridefest

Nu på lördag, 14 september, är det Pride i Falun. Unionen är en av många organisationer där det är givet att visa att vi står upp för allas rättighet att vara sig själv på jobbet. Pride är på det sättet viktigt för att ifrågasätta och diskutera heteronormen i samhället. Men när firandet är slut är det dags att gå tillbaka till jobbet. Till vardagen.

Där är vi alla varandras arbetsmiljö. För oss inom Unionen är det både obegripligt och oacceptabelt att exempelvis vuxna människors kärlek till varandra kan stå i vägen för kompetens. Jämställdhet och mångfald berikar arbetslivet och är en nödvändighet för ett framgångsrikt modernt samhälle. Ingen ska behöva ödsla tid på att dölja vem hen är eller på att passa in i begränsande normer på arbetsplatsen.

I Unionens första paragraf i stadgarna står det att Unionen värnar respekten för jämställdhet, jämlikhet och mångfald samt alla människors lika värde. I de orden omfattas även människors rätt att älska vem man vill eller att ha rätten till sin egen könsidentitet eller könsuttryck. Som Sveriges största fackförbund har Unionen ett stort ansvar att driva på utvecklingen mot ett arbetsliv där alla har möjlighet att nå och använda sin fulla potential och där ingen diskriminering förekommer. Det är ett ansvar som Unionen tar på stort allvar. Därför deltar Unionen Dalarna med glädje i Faluns Pridefest.

Alla måste kunna känna att de kan gå till jobbet utan att tvingas dölja sitt rätta jag. För detta krävs det ett öppet och inkluderande arbetsklimat på jobbet. Till det bidrar så väl kollegor som chefer. Alla bör ställa sig frågan om det skulle vara enkelt att berätta att du är HBTQ-person på ditt jobb. Om svaret inte självklart är ja behöver ni mest troligt arbeta med inkluderingsarbetet på arbetsplatsen.

Chefens roll i det här arbetet är att föregå med gott exempel. Det är viktigt att företag har en tydlig policy där det framgår att kränkningar och olika former av trakasserier inte accepteras, men det räcker inte. Det är först när ledningen tar frågan på allvar och är pådrivande som det inkluderande arbetsmiljöarbetet blir riktigt framgångsrikt.

Ett sätt att nå den här framgången är kunskap. Bjud in föreläsare till företaget eller skicka nyckelpersoner på kurs. Ännu större framgång får arbetet om så väl arbetsgivare som arbetstagare har samma kunskap.

En ökad inkludering kommer i sin tur att ge omedelbara resultat för både trivseln och produktiviteten. För vilket företag har idag råd att inte låta sina medarbetare utnyttja hela sin potential på grund av oro för att visa vem man egentligen är?

Unionen Dalarna

Matthias Gran, regionchef

Patrik Sundell, ordförande regionstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel