Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ingen kvinna ska slitas itu på grund av stress i förlossningsvården

Annons

Sverige har kommit långt när det gäller den reproduktiva hälsan, men mycket arbete återstår. För att förlossningsvården ska vara trygg och stressfri krävs långsiktiga anslagshöjningar. De bör vila på tvärpolitiska överenskommelser och ligga bortom kortsiktiga satsningar, valfläsk och tomma löften.

Med sommaren kommer larm om överbelagda BB-avdelningar och barnmorskor som går på knäna, utan paus eller sammanhållen semester. Länge har barnmorskor och föräldrar påtalat att förlossningsvården är ohållbar. Det handlar om stressiga arbetsförhållanden, bristfällig kontinuitet i vårdkedjan, platsbrist och långa avstånd.

Förlossningsvården behöver inte bara ökade resurser utan även förbättrad organisation och fler valmöjligheter. Därför vill vi se fler vårdformer inom förlossningsvården, till exempel att landsting använder sig av metoder som ”Caseload” och ”Min barnmorska” där kvinnan möter en barnmorska hon redan känner när hon kommer in på förlossningen för att föda.

Antalet allvarliga bristningar i samband med förlossning har ökat avsevärt sedan 1990-talet. Sverige är i dag ett av de OECD-länder med högst procent av så kallade sfinkterskador, det vill säga sprickor mellan slidan och ändtarmsöppningen. Denna ökning tros bland annat bero på fler påskyndade förlossningar.

Stressen på förlossningsavdelningarna runt om i landet bidrar alltså till att kvinnor bokstavligen slits itu, med onödigt lidande i många år som följd. Stressen som skapar skadorna måste motarbetas, och parallellt måste ekonomiska resurser läggas på en eftervård värd namnet, så att kvinnor snabbare får vård och behandling av skador som uppstått vid förlossning.

Det finns stora variationer mellan landstingen gällande den vård som kvinnor har rätt till i samband med förlossning. I vissa landsting erbjuds kvinnan att stanna kvar sex timmar efter förlossningen, i andra får hon stanna i tre dygn. Vi vill ha nationella riktlinjer som sätter en miniminivå för vad förlossningsvården ska erbjuda. Ingen kvinna ska tvingas lämna sjukhuset inom 24 timmar, om hon inte själv önskar det.

Även när det gäller eftervård och uppföljning behöver valfriheten öka. Nyblivna föräldrar tvingas inom några dagar efter förlossningen åka tillbaka till sjukhuset för barnets blodprov, hörseltest och läkarundersökning. Detta kan för många innebära ytterligare en lång resa, precis under de dygn då stress ska undvikas för att kvinnans mjölkproduktion ska komma ingång.

Vi vill istället att dessa kontroller ska kunna göras vid vårdcentral, mödravårdscentral eller barnavårdscentral nära hemmet. Vi vill också uppmuntra landstingen att etablera mobila spädbarnsteam med hembesök som syftar till att öka stödet till nyblivna föräldrar.

Centerkvinnorna kommer aldrig att acceptera en nedrustning av vår förlossningsvård! Därför arbetar vi för mer valfrihet, mer resurser till eftervården och en dräglig miniminivå för tiden på BB. Vi vill se att eftervård och uppföljning erbjuds nära hemmet. Inga kvinnor ska slitas itu och ingen kvinna ska tvingas lämna BB inom 24 timmar.

Christina Lundgren, ordförande Husby-Hedemora Centerkvinnor

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel