Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Inför sprututbyte i Dalarnas landsting!

För att motverka HIV-epidemin på 1980-talet startades olika former av sprututbytesprogram i många länder, däribland Sverige. Denna verksamhet har i dag utökats världen över och i Europa har nästan alla länder infört humanitära program för sprututbyte.

I Sverige finns verksamheten i några få landsting och fler är på väg att startas upp. Erfarenheterna av dessa satsningar är mycket goda, både internationellt som från Sverige.

Folkkampanjen för sjukvården ser att fördelarna med sprututbyte är många. Huvudsyftet är att minska smittspridningen av blodburna infektioner, framförallt hepatit C och HIV. Om färre orena sprutor återanvänds minskar risken för smittspridning.

För narkomanerna innebär det i sig förbättrad hälsa och livskvalitet.

Men det handlar om mer, än utdelning av rena sprutor och kanyler. Genom de nya programmen får sjukvården bättre kontakt med en grupp patienter, som oftast inte söker sig till vården på annat sätt. Fler missbrukare kan fångas upp och få anpassad information och tidigare behandling. Verksamheten ger möjlighet till regelbundna hälsokontroller, välriktade vaccinationer och vid behov läkarundersökningar. Vetenskapliga studier bekräftar att sprututbyte motverkar spridning av HIV och hepatit C samt leder till minskat riskbeteende. Mindre spridning minskar de höga vårdkostnaderna för dessa infektioner! Farhågan att sprututbyte skulle medföra, att missbruket ökar har ej kunnat beläggas. Det finns faktiskt inga bärande argument, som talar emot att införa sprututbytesprogram i fler landsting!

Flera internationella organ rekommenderar nu sprututbytesprogram, bland annat FN, WHO, Röda korset och Röda kristallen. Svenska myndigheter som Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Statens Folkhälsoinstitut rekommenderar även, att sprututbytesverksamhet görs mer tillgängligt i hela landet.

Folkkampanjen för sjukvården försökte först via motioner till landstingsfullmäktige och senare via medborgarförslag till landstingsfullmäktige åter blåsa liv i frågan. Saken rymmer inga ideologiska skiljelinjer och flera landstingspartier har stött våra förslag för sprututbyte. I grunden handlar det om allas rätt till en fördomsfri och jämlik hälso- och sjukvård.

Beroendeproblematik försvinner ej av att förneka, att missbruk förekommer. Självklart löser ej sprututbyte alla missbruksproblem, men programmen kan stötta narkomanen till bästa möjliga hälsa. Därtill innebär möjligheten till sprututbyte, att dyrbar smittspridning motverkas och att överlevnaden förbättras!

Ken Swedenborg (FFS)

partiordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel