Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Inför en stigande flygskatt - och låt alla vuxna människor dela på intäkterna

Det är ju bara en liten del av befolkningen som flyger - men denna lilla del minskar chansen för våra barnbarn att leva i ett hanterligt klimat.

Visste du att ALL koldioxid från fossila bränslen som vi människor hädanefter släpper ut måste bindas igen inom 80 år? Vartenda kilo! Men det blir ju inte de som orsakar utsläppen som kommer att behöva göra det. Nänä.

De som får den uppgiften är de som i dag är unga eller ofödda, de som inte har någon delaktighet i utsläppen. Hur går det till att binda koldioxid ur atmosfären? Det finns bara ett sätt som kan tillämpas i stor skala - nämligen skogsplantering och förbättrad markanvändning.

Så vi som lever nu borde minska alla koldioxidutsläpp så mycket som möjligt - ändå ökar flygandet. Och den lilla grupp som flyger kämpar med näbbar och klor för att få fortsätta förstöra klimatet.

Redan förslaget om en minimal flygskatt har lett till högljudda protester. Men de som inte flyger är fler.

Låt oss lägga en stigande skatt på flyget och dela ut statens hela intäkt från denna skatt i lika stora delar till varje vuxen medborgare. En sådan flygskatt skulle få stort stöd och minska allt onödigt flygande.

De som verkligen måste flyga kan göra det ändå, men då måste de betala. Det är rättvist och kommer att leda till minskade utsläpp.

Lars Almström, Klimatsvaret – CCL Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel