Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Inför årliga hälsokontroller

Jag jobbar som tandhygienist. Tandhygienister är väldigt duktiga och specialiserade på att lära folk om egenvård. Det är tack vare oss som munhälsan i Sverige blivit bättre. Det är faktabaserat.

Vi jobbar mycket logiskt, 1+1=2. Följer du inte formeln så får du inte rätt resultat. Enkelt. Det här med sjukdomar är oftast enkelt när man känner till vad som orsakar dem. Nu har vi ett nytt virus hos oss. Det går med väldans fart. Myndigheterna vet hur man kan begränsa dess fart, ger oss redskap men inte alla vill följa formeln. Resultatet blir då utefter det. Igenkänningsfaktorn är stor för oss tandhygienister. Men! Det som är bra med oss är att vi inte släpper taget.

Vi fortsätter att tjata, vi fortsätter att motivera så man kan komma på rätt bana igen. Vi jobbar för att du ska slippa munhälsoproblem längre fram. Och många gånger lyckas vi. Detta är en strategi som Sverige ska vara stolta över. Detta förebyggande arbete gällande munhälsa är något unikt. Inte alla länder har det. Och det ger vinning.

Nu i Corona-tider slog det mig. Varför inte köra samma strategi inom hälso- och sjukvården? Tänk dig att du blir kallad till en ”hälsohygienist” en gång per år och får veta hur du ligger till i dina värden? Vore inte det betryggande för dig men även för staten att veta hur den allmänna hälsan ser ut generellt sett? Eller varför inte ta hjälp av tandhygienister som redan jobbar förebyggande?

Vad skulle man kunna kontrollera i sådana fall undrar ni. Inom många hälsosammanhang pratar man om riskfaktorer. Med hjälp av forskningen har man lyckats identifiera vad som kan försämra en prognos för en viss behandling. Dessa riskfaktorer är oftast detsamma oavsett vilken behandling vi pratar om. Och så är fallet i Covid19. Högt blodtryck, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, KOL med flera. Dessa sjukdomar klassas som folksjukdomar då många lider av dem – många gånger ovetandes.

Tänk om vi kunde sänka dessa siffror? Inte bara blir vi då rustade hälsomässigt för eventuella kommande virusattacker men även förlänger livslängden och livskvaliteten hos befolkningen. Vi lever i ett land där man har ett eget val. Men för att kunna göra ett bra val behöver man kunskaper.

Alla kan inte utbilda sig i allt, men alla kan få besöka någon som kan lära ut de om det som berör just dem – i detta fall deras hälsostatus.

Leg. Tandhygienist Anna Czarnecka

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel