Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Inbrottsvågen måste stoppas, men regeringen står handfallen – stoppa stöldligorna nu

Varje år förs stöldgods för mellan 1 och 2 miljarder kronor ut ur Sverige. Stölderna drabbar människor i deras hem, på deras arbetsplatser och i deras företag. De skapar både ekonomiska skada och framför allt en känsla av otrygghet och hopplöshet. Under 2018 klarades endast 3 procent av alla inbrott upp. I vårt grannland Finland är siffrorna runt 20 procent. I våras släppte Polisen en rapport som konstaterar att 50 procent av alla inbrott och 90 procent av alla stölder av båtmotorer, bilar och jordbruksmaskiner kommer från utländska stöldligor. Alla som anmält en stöld vet hur det brukar sluta: Redan när kopian av anmälan kommer på posten, kommer också beskedet att förundersökningen är nedlagd. Eftersom nästan ingen straffas för brotten är det i princip riskfritt för ligorna att fortsätta. Ska stöldligorna stoppas, måste vi få kontroll på gränsen.

Vad gör då regeringen? I princip ingenting. Svenska Tullen har idag inte laglig rätt att stanna en lastbil med stöldgods och kvarhålla förare om de misstänker att den är full av stöldgods. Så ser de ett lastutrymme fullt av båtmotorer utan kvitton kan de inte göra någonting. KD har ett flertal gånger krävt att lagen ska ändras. Regeringen har inte gjort någonting alls, och stöldgodset fortsätter flöda ut.

Samtidigt fortsätter kränkningarna av människors hem. Sommaren är högsäsong för inbrotten. Allt för många fick börja semestern med att städa undan glassplitter i sommarstugan, efter att någon brutit sig in där. Alldeles för många kommer också få börja den första arbetsveckan med att konstatera att det saknas verktyg och maskiner på företaget och ringa försäkringsbolaget istället för att sätta igång produktionen.

Inbrottsvågen måste stoppas, men regeringen står handfallen.

Samuel Hedström (KD)

Kommunpolitiker i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare