Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hyr vi in stafettsjuksköterskor kommer stafettpersonalen i allmänhet att öka – och arbetsmoralen sänkas

Annons

Vi står fast i vår övertygelse om att det är nödvändigt att fasa ut stafettpersonal i sjukvården.

Vi vet att stafettsystem i sjukvården har skapat stora problem. Se hur det blivit med stafettläkare inom primärvården till exempel. Beroendet är utbrett i hela landet, landsting ställs mot varandra och de stora förlorarna är vi medborgare som får betala dyrt för dessa tjänster utan att det löser några problem.

Stafettsystemet ger dålig kontinuitet och kvalitet för patienterna samtidigt som det ökar belastningen för den ordinarie personalen. Bristen på läkare inom primärvården har inte blivit mindre, utan effekten är att pengar som ska gå till vård slussas ut till bemanningsföretag.

Vi vill i stället satsa på de fast anställda medarbetarna. Det är viktigt för att kunna säkerställa långsiktighet och kvalitet på ett hållbart sätt. Vi vill förbättra villkoren för dem genom lönesatsningar och mer tid för återhämtning mellan arbetspassen. Vi satsar på utbildning för att fler ska kunna ta de lediga tjänster som finns.

Om vi ska gå till roten av problemet måste vi bli en mer attraktiv arbetsgivare, så att fler kan tänka sig att ta en anställning hos oss. Tar man in stafettsjuksköterskor på en avdelning innebär det i praktiken att stafetterna går sida vid sida med den fasta personalen och får högre lön och bättre villkor, trots att den fasta personalen står för kontinuitet och erfarenhet. Det är inte bra personalpolitik!

Brist på sjuksköterskor finns på fler än en enda klinik i Landstinget Dalarna. Ändå är det bara till kirurgkliniken i Falun det kommer politiska propåer om att vi ska frångå den nationella ambitionen om att fasa ut hyrpersonal ur sjukvården.

Men om vi öppnar för att hyra in sjuksköterskor på en klinik finns inga som helst argument för att neka andra, som också arbetar hårt för att klara sina viktiga uppdrag, att få göra detsamma.

Det är väldigt sällan vi kan lösa komplexa problem med snabba, enkla lösningar. Ändå vill Moderaterna och Sverigedemokraterna göra just det. De föreslår nu igen att vi ska lösa en svår brist på sjuksköterskor med att hyra in tillfällig personal till överpriser. Vi är väldigt skeptiska till det.

Just nu arbetar Landstinget Dalarna på bred front med att förbättra rekryteringen av sjuksköterskor med rätt kompetens. Utmaningarna är fortsatt stora, men situationen är bättre i dag än den var förra året. Det går alltså att arbeta systematiskt för att förbättra situationen – om man gör det på flera olika sätt samtidigt.

Vår personalpolitik bygger på att pengarna ska gå till fast anställd personal. Därför säger vi nej till stafettsjuksköterskor i Landstinget Dalarna.

Gunnar Barke (S)

Elin Norén (S)

Per-Inge Nyberg (S)

Kristina Svensson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel