Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hur ska eleverna kunna få samma stöd när ni säger upp 15 personer?

REPLIK: På debattinlägget ”Vi garanterar särskilt stöd till de som har rätt till det” av Sofia Söderström (S) den 4/1.

Ordföranden i barn- och utbildningsnämnden i Malung-Sälen, Sofia Söderström, berättar att nämnden för några år sedan hade en ekonomisk nivå på 7 miljoner/år och att nivån numera stigit till 25 miljoner för det särskilda stödet. Det känns märkligt att barn- och utbildningsnämnden genom de år kostnaderna stigit inte agerat tidigare och utan dialog eller information till vårdnadshavare eller anställda beslutat att nu plötsligen spara 5 miljoner på detta särskilda stöd.

Sofia Söderström skriver: ”Trots denna besparing kommer vi garantera att de barn som har lagstadgad rätt till särskilt stöd i skolan även fortsättningsvis kommer att få det” och ”Vår ambition är att arbetet med det särskilda stödet i skolan ska förändras till det bättre samtidigt som kostnaderna kan minskas”.

Jag kan inte se hur detta praktiskt och resultatmässigt ska fungera då kommunen i denna besparing bland annat nu sagt upp 15 i personalen som arbetar med just särskilt stöd till eleverna.

Sofia Söderström skriver att politiker inte ska gå in och göra bedömningar av behovet av särskilt stöd, utan det ska professionen hantera. Eftersom behovet av särskilt stöd lär vara detsamma med eller utan besparingarna drar jag därför slutsatsen att det är politiker som i alla fall ska bedöma särskilt stöd till den enskilde eleven.

Elever som mister hela eller delar av sitt stöd i undervisningen riskerar att gå ur skolan utan godkänt betyg och därför inte kan eller vill söka sig in i vidare gymnasiestudier. Det finns stor risk att elever också hamnar i utanförskap med allt vad det kan innebära, vilket medför betydligt större kostnader för Malungs-Sälens kommun än att elever med särskilt stöd klarat grundskolan och i detta känner sig vara del i samhället.

Att fortsatt vara bland de 25 bästa grundskolorna i Sverige med detta sparförslag lär man sluta hoppas på. Politiker med detta sparförslag i Malungs-Sälens kommun lär bita sig själva i svansen med denna besparing.

I Malung-Sälen är andelen behöriga lärare hög, något som kommunen nu med detta sparförslag kan se början till slutet på. En bra och trygg skola är en viktig detalj för att människor vill bo i kommunen.

Sofia Söderström skriver: ”Lars Nilssons förslag på andra besparingar är en hopblandning av äpplen och päron. För oss är det viktigt att hålla isär driftskostnader och investeringskostnader.”

Jag menar att en ekonomisk organisation, vilken som helst, inte kan hålla isär driftskostnader och investeringskostnader. Har man inte råd att investera lär man låta bli att investera i onödiga projekt som jag nämnt tidigare och se till att organisationen i sin helhet först fungerar.

Lars Nilsson, kristdemokrat, Malung-Sälen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel