Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hur länge gäller KD:s vallöften om Mora BB?

Inför valet 2018 profilerade sig både KD och Dalarnas sjukvårdsparti (DSP) på yviga löften om att de skulle öppna Mora BB. Man hade valaffischer och annonser i dalatidningarna där man lovade att om man tog makten i landstinget så skulle man öppna BB igen oavsett vad den utredning som genomförts kommit fram till. Utredningen pekade då som nu på att det inte är patientsäkert att öppna BB i Mora och det gäller både för barn och mödrar.

Birgitta Sacrédeus höll en hög profil och tvekade inte inför patientsäkerhetsfrågan. Hon skulle se till att BB öppnades. Till sin hjälp hade hon sin partiledare Ebba Busch Thor som lovade att vid en valseger öppna Mora BB. Det var en av många populistiska utspel av KD i slutet av valrörelsen. Med största sannolikhet fick man i norra Dalarna en hel del röster just för löftet om att öppna BB.

Nu hamnade KD och DSP i den nya majoriteten i Regionen. Gäller KD:s vallöfte nu två månader efter att man format den nya majoriteten? Kommer man i majoritet att föreslå att Moras BB öppnas? Birgitta Sacrédeus ägnar sig både i radio och tidningarna åt vad som med en brottarterm skulle kallas mattflykt. Hon surrar om att man ska förbättra förlossningsvården i Dalarna. Det är bra men redan under förra mandatperioden fick förlossningen tack vare Vänsterpartiets uppgörelse med regeringen en ekonomisk förstärkning för att ytterligare förbättra verksamheten. Landstingsdirektören fick också ett uppdrag att se hur man kunde stärka upp mödravården i norra Dalarna för att göra havandeskapet tryggare för blivande mödrar.

Dalarnas Sjukvårdsparti tiger som muren. Kanske för att man har fler frågor som man ansvarslöst i helsidesannonser lovade att genomföra och som man nu backar från. Inte heller Centerpartiet säger något trots att man inför valet propagerade för att öppna BB på nytt.

I Vänsterpartiet har vi hela tiden varit tydliga med att vi inte förordar en öppning av BB i Mora. Det är inte patientsäkert. Vi vet att det föds för få barn för att personalen skall kunna utveckla och behålla den kompetens som krävs för en säker förlossning. Region Dalarna kan därför inte rekrytera fast personal till uppgiften. Det vet Birgitta Sacrédeus också och det visste hon också inför valet men valde ändå att lova att öppna BB. Så ser populistisk politik ut.

Vänsterpartiet deltog inte i löfteskarusellen, vi vill ta ett verkligt ansvar för att åstadkomma den bästa sjukvården i Dalarna.

Maja Gilbert Westholm

Oppositionsråd för Vänsterpartiet

Region Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel