Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hur bör kommunpolitikerna ställa sig till vindkraft på Ripfjället?

 
Vindkraft på Ripfjället
Visa alla artiklar

Hållbarhet, näringsutveckling och en god kommunekonomi. Det är för mig mycket viktiga grundpelare för en bra kommun att bo i, och jag ser att vindkraften bidrar gott till alla dessa.

Förundrad har jag läst att det vore odemokratiskt att inte följa folkomröstningens resultat. I media anges okritiskt att nej-sidan fick flest röster, men man glömmer att lägga till ”av de som röstade”. En ledarskribent på Dala-Demokraten har till och med jämfört resultatet av folkomröstningen med ett vanligt val. Detta är helt fel. Val är bindande. Kommunala folkomröstningar är rådgivande. Den politiska majoriteten ville inte ha en folkomröstning eftersom frågan är för komplicerad för att lägga i knäet på de kommunmedborgarna som inte bad om en omröstning, utan förväntar sig att folkvalda politiker tar sitt ansvar för alla kommunens medborgare.

Därför bör kommunpolitikerna nu göra en helhetsbedömning:

– Hur stor andel röstade nej? Hur tungt bör det väga att bara en tredjedel av de röstberättigade sade nej, medan två tredjedelar röstade ja eller överlät till kommunen att fatta beslut utan att utrycka sin egen mening? Nej-sidan har sedan start drivit en offensiv linje som går ut på att skapa rädsla och förvirring, med många felaktigheter och påhopp på bolaget, myndigheter och kommunpolitiker.

– Hur påverkas kommunens framtid? Hur tungt bör det väga att en tredjedel av de röstberättigade röstade nej, jämfört med kommunens utveckling när det gäller nya jobb, ökade skatteintäkter, pressat elpris, stora arrendeintäkter, möjlighet att attrahera nya industrier och ökat stöd till föreningslivet via bygdemedel? Fördelar som gynnar alla.

– Hur påverkas kommunens möjlighet att bidra till energiomställningen och att bromsa klimatkrisen? Hur tungt bör det väga att kommunen tar sin del av ansvaret för att uppnå Sveriges och Dalarnas energi- och klimatmål och att motverka klimatförändringarna?

Att bidra till ett bättre liv för våra barn och kommande generationer? El från vindparken på Ripfjället kan minska utsläppen i samma storlek som hela Sveriges inrikesflyg ger eller alla vägtransporter i Dalarnas län.

Jag arbetat med energi i hela mitt yrkesverksamma liv, 17 år i Malungs Elverk som driftingenjör, arbetschef och med uppstart av Dalakraft, därefter 25 år i Norge med krafthandel och de senaste tre åren med vindkraft. Jag har varit styrelsemedlem i Nordisk Krafthandels Förening.

Jag vet att vindkraften fungerar och vilka fördelar den kan ge. Jag har upplevt hur den övriga världen äntligen tar sitt ansvar och snabbt bygger ut vindkraften. Jag hoppas att också Malung-Sälens kommun tar sitt ansvar och vill bidra till den nödvändiga klimat- och energiomställningen.

Kurt Olsson, elkraftingenjör, civilekonom och ”hemvändare”

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel