Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hoppas inte ledorden för planerna på ny centralskola är ”billigt och snabbt”

Rättviks kommun behöver en ny centralskola, om detta råder bred koncensus, både i politiken och bland tjänstemän. Det verkar dock vara svårt att komma fram till vad det är för skola som skall byggas. På senaste mötet i kommunstyrelsen och tidigare i bildningsutskott har frågan ställts hur denna skola ska se ut. Det har påpekats flertalet gånger vikten av att tjänstemännen får möjlighet att klargöra vilka behov som verksamheten har. Men också att politiken är överens om denna jätteinvestering.

Det kommunala fastighetsbolaget har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att ta fram ett kostnadsförslag. Detta förslag är bundet till att man ska bygga på den befintliga grunden där Nyhedsskolan står idag. Förövrigt är det mycket diffust vad politiken faktiskt har begärt av bolaget att titta på. Det har en gång presenterats en lista av förvaltningen på vilka behov som ställs på en modern skola. Dock har inte en direkt ”beställning” på hur den här specifika skolan ska se ut.

I dagarna har bildningsutskottet och kommunalråden träffat förvaltningens rektorer och tjänstemän. Detta för att pejla in behoven. Vissa saker är väldigt klara vad gäller våra behov, inte minst problematik med studiero och trygghet. Det finns tankar på hur man kan arbeta med detta och önskemål på hur lokaler bör utformas. Vi vet också att matsalen på högstadieskolan är överanvänd och en matsal i den nya skolan skulle hjälpa till att skapa matro för barnen.

Ofta nämns denna skola som en ny ”Nyhedsskola”, men skolan som ska byggas nu, behöver inte nödvändigtvis vara en, så att säga, ny tappning på en gammal idé. Vi har nu möjlighet att, i och med att vi börjar med ett blankt blad, tänka nytt. Hur kan denna nya skola byggas och formas för att passa de behov vi har idag? Hur tänker man med lokaler anpassade för eventuell fritidsverksamhet? Finns det tankar om hur särskolan ska inrymmas? Elevhälsa i form av kurator och skolsköterska och så vidare.

En centralskola kan betyda mer än att den ligger i centralorten, den kan inhysa verksamhet som inte de mindre enheterna själva kan bära. Då behövs även anpassningar för det. En sådan anpassning har vi idag i och med den avdelning som tillhandahåller skola för våra mest allergiska barn. Vilka andra behov kan denna skola tillfredsställa centralt?

Rättviks kommun har ekonomiska problem och vi står inför en byggnation som kommer att kosta mycket mer än vi egentligen har pengar till. Finansieringen är högst oklar. Trots detta är det en investering som på något vis måste göras, på ett eller annat sätt. Nu är det upp till politiken att se till att vi verkligen bygger det vi behöver och det vi kan anta kommer vara utmaningar i framtiden.

Jag hoppas att alla inblandade kan komma överens brett i politiken om hur denna skola ska se ut och vad målet med den är. Att vi bygger ordentligt och sätter en miniminivå där verksamheten får de möjligheter de behöver för att kunna sköta sin verksamhet på ett ändamålsenligt vis. För de behov vi har idag, men också för behov i framtiden.

Denna diskussion saknas idag i bildningsutskottet, där svaret på frågan är ”det diskuteras i majoritetsgruppen” är den röda tråden. Jag hoppas verkligen att inte ledorden är ”billigt” och ”snabbt” när man tar fram detta förslag. Vi måste tänka ”prisvärt” och ”ändamålsenligt”. Annars är risken att vi kommer få en ny Nyhedsskola.

Daniel Nyström

Socialdemokratisk ledamot i bildningsutskottet Rättviks kommunstyrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel