Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Holmqvist (MP) håller inte med Runnberg, som håller med Holmqvist

Jens Runnberg, du vidhåller 191105 inte oväntat din kritik mot Fairtrade. Inget särskilt med det, förutom att jag inte håller med dig. Men när du skriver: ”SvD:s forskningsgenomgång ("Köp hellre oschyssta bananer", 170622) visar att jag har rätt. Men alla sådana uppgifter skrev kommunen på ett avtal med Fairtrade om att dölja för allmänheten. Istället förband sig kommunen att föra invånarna bakom ljuset om hur marknadsekonomi fungerar och att istället påstå att handelshinder är en bra sak” går du för långt.

Påståendet om att dölja, som du nu upprepar, är en allvarlig anklagelse, lyckligtvis både osann och orimlig. Falu kommun har med diplomeringen åtagit sig att främja rättvis handel vilket ofta innebär Fairtrade. Men det är en helt annan sak än att dölja information. Hur skulle det för övrigt gå till? Information flödar mycket fritt idag. Såväl dina ledarartiklar, den ledarartikel i SvD som du kallar forskningsgenomgång samt förstahandsinformation från forskarna själva finns några knapptryck bort på nätet. Hur skulle vi kunna hindra människor att utnyttja det?

Richard Holmqvist (MP)

Ordförande i Falu miljöråd vid tidpunkten för diplomeringen

SVAR DIREKT: Jag kan bara konstatera att Holmqvists invändningar är helt korrekta. Kommunen avtalade inte om att spärra allmänhetens tillgång till svensk press och fri forskning. Om någon nu trodde det.

Jens Runnberg

Politisk redaktör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel