Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Högerns politik är skadlig för Faluns landsbygd

”...de kommunala åtagandena ska så långt som möjligt vara likvärdiga i hela kommunen.”

Citatet kommer från Landsbygdsprogrammet, antaget vid kommunfullmäktige i Falun december 2017. Politiken har under en längre tid, medvetet eller omedvetet, inte insett konsekvenserna av att ta bort samhällsservicen i våra byar. Landsbygden är mer än bara våra serviceorter. Detta beror enligt oss på att landsbygden oftast kommit att handla om sakfrågor och inte om helheten.

Vi i Socialdemokraterna måste framåt bli ännu tydligare i dessa frågor och visa att vi är en stark röst för Faluns landsbygdsinvånare.

Idag ser vi två tydliga skiljelinjer i Dala-politiken: en höger som brinner för privatiseringar, centralisering och nedrustning av det gemensamt ägda samt en vilja att låta marknaden styra. Denna mandatperiod är ett bevis på just detta. Det har handlat om lagerhållning av medicin och sjukvårdsutrustning. En centralisering av vårdcentraler och folktandvård har varit på tapeten. Det senaste i raden av experiment är att man vill utreda om ambulansverksamheten ska säljas ut. Att låta marknaden styra innebär en påhittad frihet som borgerligheten håller som sin universella lösning. Men när marknaden tillåts styra har landsbygden hittills aldrig blivit vinnaren.

Allt detta sker dessutom mitt under brinnande kris som så uppenbart visar på motsatsen – nämligen att vi behöver en starkare offentlighet och stat. Att vi behöver mer folkligt ägande. Att vi behöver återupprätta tron på att vi gör det bäst när vi gör det tillsammans.

Till och med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har plötsligt ridit ut som en riddare på vit häst och talat om att vi gör det bäst när vi gör det tillsammans – utan att han egentligen menar det. Men i en kris blir det extra tydligt, även för Moderaterna, att väldigt få efterfrågar borgerlighetens arrogans att förbise varje människas- och samhälles grundläggande behov.

Det finns tydliga skiljelinjer i Dala-politiken. I Falun är landsbygdsfrågan en sådan. I en utredning som presenterades här om dagen föreslås att fem skolor och tre tillhörande förskolor utanför Falu tätort ska läggas ner. Det gäller Toftbyn, Danholn, Sågmyra, Linghed och Liljanskolan. Det är ett hårt slag mot alla oss som lever och verkar utanför Falu centrum.

En kommuninvånare uttryckte det väldigt talande om skolorna: ”det är de enda samhällsmotorerna vi har kvar”. Och även de ska nu, om förslaget röstas igenom, läggas ner.

Vi anser att landsbygdens vara eller icke vara inte ska handla om sakfrågor. Skolor, fritidsgårdar, vårdcentraler eller folktandvården – de ingår alla i en helhet och det är den helheten som det ska handla om. En helhet som tillsammans skapar vår landsbygd. En helhet som under lång tid har nedmonterats av de borgerliga partierna med Centerpartiet, det profilerade landsbygdspartiet, i spetsen. Det har skett i raketfart.

Vi tror på att det gemensamt ägda behöver bli starkare. Vi tror på att Landsbygdsprogrammet inte bara ska vara ett stiligt dokument med stora ord utan också blir ett dokument som skapar handlingskraft och faktiska satsningar. De förutsättningar som vi förfogar över ska inte enbart ses ur ett ekonomiskt perspektiv utan även utifrån människors behov och ur ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv som bygger på att hela kommunen ska leva och kosta.

Tiden att stå med mössan fint i handen är förbi. Vi vill bidra till utvecklingen av landsbygden och dess helhet. Vi kommer att göra allt vi kan utifrån de förutsättningar vi har. Och vi hoppas att du som bor på landsbygden hjälper till på de sätt du kan. Tillsammans är som sagt vägen framåt.

Linus Niklasson och Oskar Sohlgren, Svärdsjö-Envikens S-förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel