Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Högern försöker blanda bort korten om EU:s makt och den svenska modellen

Annons

Under EU-toppmötet i Göteborg 2017 antogs det som kallas den sociala pelaren.

EU kan inte tvinga medlemsländerna att införa principerna i pelaren, utan det är upp till medlemsländerna själva, eller arbetsmarknadens parter i länderna, att förverkliga dem. Den sociala pelaren handlar om människors rätt till grundläggande trygghet i livet. Vi socialdemokrater kommer alltid kämpa för att människors livs- och arbetsvillkor ska sättas före marknadskrafter och vinstintresse.

Den svenska högern har en helt annan vision. De försöker blanda bort korten och påstår att den sociala pelaren skulle ge EU mer makt och att den svenska modellen skulle vara i fara. Men tvärtom framgår det klart och tydligt i den sociala pelaren att EU ska värna de olika nationella modellerna och autonomin för parterna på arbetsmarknaden. 

Det handlar i själva verket om att SD, KD och M omfamnar utbredd konkurrens med låga löner, dåliga arbetsvillkor och farlig arbetsmiljö, och inte vill se några ställningstaganden som ökar människor trygghet eller makt i arbetslivet.

Det räcker att se hur moderatregeringen införde Lex Laval och hur högerpartierna motverkade utstationeringsdirektivet och vägpaketet för att konstatera var den verkliga bevekelsegrunden hos SD, KD och M ligger. Moderaternas motstånd påstås grunda sig i att frågorna om social trygghet och trygghet på arbetsmarknaden ska hanteras på nationell nivå och inte lyftas till EU-nivå.

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är tydliga med att de vill avskaffa den sociala pelaren och ser den som ett mycket stort hot. Högerpolitikernas argumentation går ut på att så tvivel om vad den sociala pelaren är. Den europeiska pelaren för sociala rättigheter är en politisk avsiktsförklaring och inte rättsligt bindande. Detta är högerpartiernas politiska företrädare medvetna om. Men i sin politiska retorik väljer de ändå att fortsatt använda detta som huvudargument, trots att det är lätt att se var de verkliga motiven ligger. 

Utan att adressera de sociala frågorna i Europa kommer klyftorna att öka. Det är vad debatten egentligen handlar om.

Ska EU:s arbetstagare ha rätt till schyssta arbetsvillkor och en lön att leva på?

Ska EU vara en union där män och kvinnor har samma rättigheter och möjligheter?

Ska EU vara till för sina medborgare eller för marknaden?

Om det handlar den sociala pelaren och även vårens EU-val.

 

Kenneth Johannesson (S)

Kandidat i EU-valet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons