Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hög tid hitta kopplingen mellan Bryssel och köksbordet

Valet till Europaparlamentet handlar om vår vardag mer än många tror. Nästan alla lagar som berör oss som konsumenter beslutas på EU-nivå – om maten, kemikalierna, integriteten, reklamationsrätten. Men väljarna känner att de inte har tillräcklig kunskap för att välja och drygt hälften vet inte att valet hålls nu 26 maj, enligt Novus respektive DN/Ipsos.

Det är hög tid att debatten handlar om kopplingen mellan Bryssel och köksbordet. Och enligt den partienkät som Sveriges Konsumenter gjort har partierna stora ambitioner för konsumenterna, väljarna.

EU upplevs av en del som en fjärran koloss. Men i EU klubbas det mesta av konsumentlagstiftningen. Genom åren har framgångarna för konsumenterna varit många. Sedan Sverige gick med i EU har vi bland annat sett vinster för väljarna gällande säkrare produkter och livsmedel, skarpare lagstiftning kring kemikalier, utökade möjligheter att reklamera varor och mer energisnåla och mindre miljöbelastande produkter och bilar.

Men politikerna verkar har misslyckats att visa på EU:s betydelse. Enligt Novus-undersökningar har väljarna för lite kunskap för att göra ett medvetet val av parti den 26 maj och var femte svensk är osäker inför valet.

Sveriges Konsumenter är drivande i den europeiska konsumentorganisationen BEUC. Vi vill vitalisera samtalet och inom våra ramar finns otaliga sakfrågor som kan engagera. Därför har BEUC presenterat krav inom fem prioriterade konsumentområden.

1. Artificiell intelligens (AI) i konsumenternas tjänst

2. Konsumentprodukter med längre livslängd

3. Förenklad livsmedelsmärkning för det hälsosamma valet

4. Konsumenter ska inte utsättas för skadliga kemikalier

5. Tillgång till mediciner till konkurrenskraftiga priser

Alla krav finns i vår publikation ”Från Bryssel till köksbordet”. Utifrån den lät vi dagens svenska partier i parlamentet att svara på en enkät med 22 frågor. Det vi kan konstatera är att en majoritet av de politiska åtgärderna vi föreslår får stöd. 60 procent av svaren var positiva, 34 procent gav delvis stöd och i 6 procent av frågorna höll partierna inte med.

Störst stöd fick våra krav kring skadliga kemikalier, där vi i 86 procent av frågorna fick fullt stöd, följt av kraven gällande konsumentprodukter med längre livslängd, där 57 procent av svaren var positiva. Samtidigt hittar vi där flest invändningar, 11 procent. Lägst stöd fick kraven kring förenklad hälsomärkning för mat, där knappt 30 procent fick stöd. Mest tveksamma svar fick kraven gällande AI.

Ambitionerna kring konsumentfrågor hos partierna ger ett sällan skådat läge att debattera väljarnära fakta och EU:s potential. Det är dit vi hoppas att samtalet kan vridas, då debatten idag ofta missar sakfrågor och folks vardag.

Jan Bertoft

Generalsekreterare Sveriges Konsumenter

Örjan Brinkman

Ordförande BEUC

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel