Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hög tid att ta ojämställdheten på allvar

Annons

Både Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet blev anmälda till DO under 2019, efter en hel del debatt och skriverier. Det är nu ett nytt decennium och hög tid att de båda förbunden tar ojämställdheten på allvar.

Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina liv. Det är målet för jämställdhetspolitiken. Inom idrotten är det lång väg kvar. Förra året skrevs det mycket om jämställdhet, eller snarare avsaknaden av jämställdhet, inom två av Sveriges största sporter: fotboll och ishockey. Damspelare vittnade om bristande respekt och omöjliga villkor för en elitkarriär.

Svenska Fotbollförbundet och senare även Svenska Ishockeyförbundet anmäldes till DO, Diskrimineringsombudsmannen. Varför går det sakta för jämställdheten inom just fotboll och ishockey? Villkoren är mer jämställda inom till exempel simning. Det finns flera orsaker, men ett tydligt tecken på vilka som sätter normen inom fotbollen är ligornas namn – allsvenskan för män och Damallsvenskan för kvinnor. Det finns en "riktig" allsvenska och så finns det en damallsvenska.

I media får damallsvenskan betydligt mindre uppmärksamhet och trots att det ständigt sätts nya publikrekord är det ekonomiska gapet mellan herrfotboll och damfotboll löjeväckande stort. Även inom ishockey är könsnormen tydlig. Damerna spelar i Svenska Damhockeyligan, SDHL, medan herrarna spelar i Svenska Hockeyligan, SHL. I augusti gick Damkronorna ut i strejk och missade därför en turnering i Finland. Skälen som angavs var bristande respekt och dåliga ekonomiska förutsättningar.

Svenska Ishockeyförbundet beslutade då att ersätta spelare för förlorad arbetsinkomst vid spel i landslaget, ett löfte som senare drogs tillbaka. Efter att även en fyrnationsturnering i november fick ställas kom till slut parterna överens. Det är orimligt att elitidrottares villkor bestäms utifrån kön när det gäller allt ifrån lön till träningstider.

Män avlönas och kan försörja sig på sin sport, medan kvinnor måste ha ett arbete vid sidan av för att kunna utöva sin sport. Tack vare att förebilder som Nilla Fischer och Emma Eliasson har vågat säga ifrån börjar Idrottssverige sakta med säkert vakna till liv.

Centerkvinnorna vill se en nationell jämförelse av hur mycket medel som kommunerna fördelar till barn- och ungdomsidrott. För att få till stånd en jämställd elitidrott vill vi att det tillsätts en utredning som ser över regelverket för avdragsrätt vid sponsring. De nuvarande reglerna försvårar möjligheten till jämställd sponsring.

Det räcker inte med flashiga reklamkampanjer för att skapa en förändring. Låt detta bli det decennium då jämställd idrott säkerställs på riktigt! Att benämna det som herrallsvenskan och damallsvenskan respektive svenska herrhockeyligan och damhockeyligan vore kanske ett första steg?

Sofia Jarl förbundsordförande Centerkvinnorna

Christina Lundgren avdelningsordförande Husby-Hedemora Centerkvinnor

Joanna Stridh distriktsordförande Dalarnas Centerkvinnor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel